nieuws

Hoe de Rotterdamse Sahara Ommoord werd

ROTTERDAM - Een 'Rotterdamse sahara' waar een vierkante skyline uit verrees, dat is hoe Ommoord zich heeft ontwikkeld sinds de eerste paal in 1965 in de grond is geslagen. Hoewel de historie van deze wijk in het noorden van Rotterdam geen eeuwen terug gaat, zijn er zeker verhalen te vertellen over hoe dit poldergebied zich opwerkte naar woonwijk.
In de jaren zestig van de vorige eeuw worden verschillende boerderijen en landerijen door de gemeente onteigend voor de werkzaamheden van een stadsuitbreiding naar het noorden. Het stuk polder van 1660 bij 660 meter moet de ondergrond worden voor een hoogbouwbuurt.
Eduard Janssens (95) weet nog hoe hij hier aan het ind van de zestiger jaren als één van de eerste flatbewoners aankwam: "Het was een kale boel, je zag wat sloten en weilanden. Als eerste bewoner mocht je zelf kiezen waar je ging wonen en op welke verdieping." Janssens is verder zeer te spreken over de ligging van de wijk: "Ik fiets zelf graag en daarom ben ik blij met het Bergse Bos hier in de buurt, daar zijn veel fietspaden."
Van 1874 tot 1965 loopt de Ommoordse Weg door het gebied, een belangrijke hoofdweg voor boeren, die tijdens de bouw van de wijk op moet gaan in de nieuwe bebouwing.
Door middel van een aantal markeringen kriskras door de wijk heeft de historische vereniging van Ommoord een route uitgestippeld waar de Ommoordse Weg vandaag de dag zou hebben gelopen. De weg liep vroeger vanaf Terbegge diagonaal door de Ommoordse polder naar Zevenhuizen.
Midden in de wijk ligt de wijktuin, een stuk land dat in het begin wordt toegewezen aan de bewoners om zelf in te kleuren met groen. Het braakliggend terrein, waar flink wat puin op werd gestort, is door de bewoners omgetoverd tot een echte wandeltuin. De bollingen en heuveltjes doen nog denken aan de klodders overtollig beton die er ooit zijn gestort.
De twee winkelcentra in de wijk, Hesseplaats en Binnenhof, zijn de plekken waar mensen hun boodschappen komen doen. In 1970 opent de Britse ster Vera Lynn de winkelpromenade Hesseplaats, waar ook het pand van het Rotterdams Nieuwsblad zit. Naast de krant betrekken onder meer herenmodezaak Piet Lap, snoepwinkel Jamin en kapperszaak Maat Kappers een pand in de winkelstraat. Tot op de dag van vandaag zitten de drie zaken nog op de Hesseplaats.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl