nieuws

Vierpolders start aardwarmteproject

ROTTERDAM - De kogel is eindelijk door de kerk in Vierpolders. Nog deze zomer start een aantal tuinders met het winnen van aardwarmte. Acht ondernemers in Vierpolders hebben samen een miljoeneninvestering gedaan om met aardwarmte te gaan werken.
Diep in de aarde, op ongeveer 2000 meter, bevindt zich warm water. Dat water wordt naar boven gepompt en getransporteerd naar de deelnemende bedrijven. Vervolgens gaat er koud water terug de grond in, zodat de druk in de bodem gelijk blijft.
Duurzame energie
"Het is een zeer duurzame vorm van energie", zegt Paul Grootscholten, plantenkweker en een van de initiatiefnemers van het project. "Je verbruikt er geen fossiele brandstoffen mee. Bovendien heb je geen last meer van de sterk wisselende gasprijzen."
Tomatenkweker Ron Nederpelt verstookt gemiddeld 600.000 kuub gas per jaar. Dat kost hem zo 150.000 euro. "Met aardwarmte hoop ik die kosten met 75 procent te kunnen terugdringen", zegt hij.
Bodem heel geschikt
In Nederland werd in 2006 voor het eerst met aardwarmte gewerkt in Pijnacker. Toen al begon Grootscholten te onderzoeken of dat ook in Vierpolders kon. "De bodem blijkt hier heel geschikt. Bovendien is er veel glastuinbouw, zodat je met een aantal ondernemers de kosten kunt delen."
Toch had het, in een tijd van economische crisis, heel wat voeten in aarde voor de financiering rond was. "We zijn dolblij dat we nu eindelijk kunnen beginnen."
Informatieavond
Donderdag is er een informatieavond voor bewoners. "We zijn op alle vragen voorbereid", zegt Grootscholten. Bang voor verzakkingen, als bij de gaswinning in Groningen, hoeven de bewoners niet te zijn. "Met het winnen van aardwarmte ontstaat geen drukverschil, omdat je koud water terugpompt."

Overlast

Er zijn wel bezwaren van de mensen die direct tegenover het pomphuis komen te wonen. Inmiddels is met hen een regeling getroffen. "Het zal met name tijdens het boren en de bouw van het pomphuis en de installaties overlast geven", zegt Grootscholten.
"Als dat is afgerond, staan er alleen dus enkele gebouwen op een plek die tot nu toe leeg was. Na overleg met de overburen hebben we besloten om het pomphuis zo ver mogelijk bij hun voorgevel vandaan te bouwen."
Nog voor de zomer gaat de boor de grond in; in oktober moet het eerste warme water naar de tuinders kunnen worden gebracht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl