nieuws

Eerste Hulp stuurt ziekenwagen soms door

ROTTERDAM - De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht ligt af en toe zo vol, dat ambulances naar andere ziekenhuizen worden gestuurd.
Dat gebeurt niet met mensen, wiens leven aan een zijden draadje hangt, maar het komt regelmatig voor, dat patiënten met minder bedreigende kwalen niet in het Albert Schweitzer terecht kunnen.
Cijfers heeft het ziekenhuis niet, maar elk geval is er één teveel, vinden ze in Dordt. Ook bestaat de indruk dat het probleem groter wordt. "We moeten de oorzaken goed bestuderen en bespreken met andere partijen, zoals huisartsen en ambulancediensten. Maar we zagen vorig jaar 2500 extra ambulances, een stijging van ruim acht procent", zegt Ton Bok.
Bok is afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp in Dordrecht. Hij kondigt maatregelen aan: "We breiden het aantal bedden op de SEH uit van 21 naar 24 en zorgen voor vijf reservebedden. Maar ook andere afdelingen van het ziekenhuis liggen regelmatig helemaal vol. Terwijl die juist van ons mensen na spoedbehandeling moeten overnemen."
De jarenlange efficiencyslagen in het ziekenhuiswezen, onder druk van overheid en zorgverzekeraars, lijken nu door te slaan naar de verkeerde kant. Bok nuanceert dat: "We hebben inderdaad bijna geen lege bedden meer, maar we zoeken nog altijd naar wegen om mensen niet, of niet langer dan nodig, in ziekenhuisbedden te laten liggen."
Het probleem speelt niet alleen in het Albert Schweitzerziekenhuis, zo weet Bok van collega's in andere ziekenhuizen. Dat wordt bevestigd door de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. "Wij maken ons zorgen. De ambulances moeten grotere afstanden rijden en zijn dus langer onderweg. Dat schept soms capaciteitsproblemen", zegt Jacco van Wingerden van de dienst.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldt dat ook in haar regio ambulances door ziekenhuizen worden doorgestuurd, maar dat het nog niet zo vaak gebeurt dat ze zich daar ook zorgen over maakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl