Groothandelsgebouw en café Engels weer up-to-date

Het groothandelsgebouw in het centrum van Rotterdam is nieuw leven ingeblazen. Café Engels is volledig verbouwd, net als alle congreszalen. De laatste jaren werd het gebouw aan haar lot overgelaten. Oude zaaltjes, kleine gangetjes en een donker cafe. En dat is nu compleet veranderd.

"Ik herken café Engels als een donkere, maar wel altijd gezellige zaak waar je even snel koffie ging drinken. Wat ik nu zie, is heel modern en fris, maar het voelt toch goed, net als vroeger", aldus een vaste bezoeker van het voormalige café Engels.

Historie
Het Groothandelsgebouw is vlak na de oorlog neergezet op de plek waar ooit de oude dierentuin in Rotterdam was. Het gebouw was één van de modernste bedrijfsverzamelgebouwen van Nederland.

"Er was niet veel geld en toch wilden veel bedrijven weer een eigen kantoor. Door samen een gebouw te delen kon dat alsnog", zegt Ben de Ruijter van Café Engels.

Verloedering
De laatste jaren raakte het gebouw wel in verval. "De gangen en zalen in het gebouw waren smal en donker. Toen het centraal station werd verbouwd kwam er helemaal niemand meer", aldus de Ruijter. Nu het Rotterdam Centraal volledig is vernieuwd en het plein daarvoor ook, hoopt het café weer op veel bezoekers: "Met een terras met zo'n uitzicht verwacht ik dat het binnen zeer korte tijd hier weer super druk gaat worden", aldus de Ruijter

Aanstaande vrijdag wordt Café Engels officieel geopend door burgemeester Aboutaleb. Daarna is het voor iedereen toegankelijk.

Deel dit artikel: