nieuws

Schiedam herdenkt geëxecuteerde sodomist

ROTTERDAM - Homoseksualiteit is nog altijd niet volledig geaccepteerd maar vrezen voor je leven hoef je niet meer. Ruim tweehonderd jaar geleden stond er de doodstraf op het bedrijven van sodomie. Schiedammer Jillis Bruggeman is daar het laatste slachtoffer van in Nederland.
In 1803 werd hij geëxecuteerd vanwege zijn geaardheid. Voor hem onthult Schiedam maandag een gedenksteen. "Wat we nu onschuldig vinden, gold toen de doodstraf voor", zegt de Schiedamse homo-ambassadeur Theo van der Heijden.
Toen is begin negentiende eeuw. De Schiedammer Jillis Bruggeman is getrouwd maar bedrijft ook de herenliefde. Hij wordt verlinkt en op het oude stadhuis van Schiedam wordt het doodvonnis tegen hem uitgesproken en voltrokken.
Vanwege het misdrijf sodomie is de executie extra gruwelijk. "Alleen ophangen was niet voldoende. Hij is ook nog bewerkt met stokken en zwepen."
Dit noodlot valt Jillis Bruggeman als laatste in Nederland ten deel. Voor hem komt er een gedenksteen op de plek waar hij op 9 maart 1803 is geëxecuteerd.
De bezetting van Napoleon brengt een Franse wetgeving van liberté, egalité en fraternité naar Nederland. Na Jillis Bruggeman voltrekt zich geen executie meer vanwege homoseksualiteit. Maar daarmee is andersgeaardheid nog niet algemeen geaccepteerd.
"De doodstraf voor homoseksualiteit gebeurt nog steeds in landen in het Midden-Oosten", zegt de Schiedamse homo-ambassadeur. "En laten we ook heel eerlijk zijn. Als jij een jongen van 16 jaar bent en je zegt dat je homoseksueel bent op de voetbalvereniging, dan staat daar niet de doodstraf op maar je voelt je ook niet heel plezierig. Dus ja, er bestaat nog steeds discriminatie."
Naast een gedenksteen komt er een penning waar de stukken van het proces tegen Jillis Bruggeman op staan. Deze penning gaat jaarlijks naar een strijder voor emancipatie. Dit jaar is dat Amnesty International.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl