nieuws

De functies van de Biberbunker in Oostvoorne

ROTTERDAM - De heuvels in de Oostvoornse duinen doen nog denken aan de tientallen bunkertjes die daar in de Tweede Wereldoorlog liggen. De meesten zijn al lang niet meer toegankelijk, maar de Biberbunker is dat wel. Deze bunker is in 1943 in gebruik genomen als radarcommandopost van de Duitse bezetter.
Zodra je de zwaar beveiligde bunker binnenkomt, is te zien dat er door veel hoeken en ruimte voor mitrailleurs alles aan wordt gedaan om het indringers het moeilijk te maken. De manschappen en officieren gaan niet door dezelfde ingang naar binnen, de hogere rangen genieten meer privileges in de bunker.

Zeeburgtisch

Vanuit deze Biber-bunker vallen de Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog de geallieerden aan. Met behulp van drie grote radars sporen ze de opstijgende Britse vliegtuigen op en begeleiden hun eigen piloten naar hen toe. Dit gebeurde aan de zogenaamde Zeeburgtisch, een tafel waar met behulp van rode en blauwe lampjes de posities van vliegtuigen te zien zijn.
De ruimte onder deze tafel was open, waar mannen met headsets de coördinaten van de vliegtuigen door krijgen. Die coördinaten lieten zij met behulp van lichtjes op de tafel zien. Aan de tafel stond dan een officier, die de Duitse piloten instructies gaf.

Vluchtschacht

In het geval van nood vluchten de Duitsers door een schacht in de muur de duinen in. De tunnel door de drie meter dikke muur komt uit in de duinen. Nu zijn uitgangen zoals deze voor de veiligheid dichtgemaakt.

Biber in de BB

De Biber-bunker wordt na de Tweede Wereldoorlog overgenomen door de BB. Tijdens de Koude Oorlog leeft Nederland in angst voor een atoomaanval. De ongeruste regering roept burgers op aan zich aan te sluiten bij de BB, de bescherming bevolking. Deze groep vrijwilligers moet alles in goede banen leiden wanneer er serieus gevaar dreigt.
Vanuit de bunker kunnen de burgemeesters van de Zuid-Hollandse eilanden in geval van nood contact leggen met de buitenwereld en de situatie overzien. Aan de wand van de bunker hangen nog verschillende insignes die de BB'ers droegen. De functies verschillen van blokhoofd tot pompbediende.

Watersnoodramp

Een echte atoomaanval blijft gelukkig uit, maar een aantal keer moeten BB'ers uitrukken. Tijdens het treinongeluk bij Harmelen in 1962 wordt de organisatie ingezet om hulp te verlenen, net als bij de watersnoodramp bij Tuindorp in 1916.
De Nederlandse regering wil landelijk 200.000 vrijwilligers bij deze organisatie hebben, maar dat lijkt lastiger dan gedacht. Daarom wordt er buitengewone dienstplicht ingevoerd. Iedere man die twee of meer broers heeft die in dienst hebben gezeten zijn verplicht zich te melden. Ondanks deze maatregel blijft het aantal vrijwilligers steken op 160.000.
In de jaren 80 worden de BB opgeheven.
In de Biberbunker in Oostvoorne worden nog altijd rondleidingen gegeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl