Dordts Energiehuis in geldnood

Het Energiehuis in Dordrecht verkeert in financiële nood. Onderzoek moet binnen enkele maanden aantonen hoe die problemen kunnen worden opgelost.

Wethouder Piet Sleeking en de leiding van de Stichting Energiehuis maakten dinsdag bekend dat over 2014 een tekort verwacht wordt van zo'n 450.000 euro. Daarbij werd aangetekend, dat dat wellicht structureel is.

De gemeente Dordrecht investeerde bijna 30 miljoen euro in de verbouwing van de voormalige energiecentrale tot een Huis der Podiumkunsten en geeft subsidie aan diverse culturele instellingen, die er gevestigd zijn. Ook staat de gemeente voor zeven ton garant, maar Sleeking is niet bereid om meteen de knip te trekken.

Medeverantwoordelijk
"Natuurlijk voelen we ons medeverantwoordelijk voor het zoeken naar een oplossing. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven voor een onderzoek naar de exacte financiële situatie en de organisatie en een interim-directeur benoemd, die samen met de huidige leiding een plan van aanpak moet maken", zegt de wethouder.

De huidige leiding wordt gevormd door de directeuren van drie gebruikers van het Energiehuis: Jasper Damsteegt van schouwburg Kunstmin, David van Wijngaarden van poppodium Bibelot en Rene Nekkers van muziek- en toneelschool ToBE. De laatste is overigens ook ' interim' omdat ToBe zelf eveneens in financiële problemen zit.

Het drietal benadrukt, dat de exploitatie van de diverse instellingen niet van invloed is op de exploitatie van het gebouw. Van Wijngaarden, die met Bibelot zeer succesvol is en grote namen begroet op z'n podium, denkt dat de inkomsten omhoog kunnen door de organisatie te wijzigen: "We doen nu teveel versnipperd. Dat kan beter".

Amper twee jaar open
Het Energiehuis is amper twee jaar open en heeft in korte tijd al diverse successen en problemen opgeleverd. Er was gedoe over geluidsoverlast voor de buurt, van café-restaurant Kothinsky, en de ruimtes van de Popcentrale bleken slecht geïsoleerd. Daartegenover staan veel succesvolle optredens en een prijs voor de architectuur van het pand.

Te optimistisch gerekend
De tekorten zijn volgens wethouder Sleeking veroorzaakt doordat er "te optimistisch gerekend is" bij de plannenmakerij voor het Energiehuis. De inkomsten door de verhuur van zalen en de daaraan gekoppelde horeca-inkomsten vallen fors tegen. Een ingeboekte sponsoring van een ton werd niet gerealiseerd en enkele commerciële ruimtes staan nog leeg.

Deel dit artikel: