D66: alle oude diesels weg uit Rotterdam

Dieselauto’s die ouder zijn dan acht jaar, moeten binnen anderhalf jaar verdwijnen uit Rotterdam. Dat stelt de Rotterdamse coalitiepartij D66. Daarmee loopt de partij vooruit op plannen van burgemeester en wethouders.

D66 wil het verbod voor diesels van voor 2006 naar voren halen vanwege de slechte lucht in de stad. “Rotterdam staat in Nederland bovenaan op het gebied van smerige luchten. De concentratie stikstofdioxine en fijn stof is hier veel hoger dan in andere steden”, zegt D66-raadslid Samuel Schampers.

Met het verbod op oudere diesels in de hele stad zou een belangrijk deel van die vervuiling worden tegengegaan. “Dat levert een enorm gezondheidsvoordeel op.”

Schampers gaat het Rotterdamse college van B en W dinsdag vragen om haast te maken met een verbod. “We moeten berekenen hoe groot het vervuilingsprobleem in Rotterdam is. Daarna kan het verbod ingaan. Ik vermoed dat dat met anderhalf jaar moet lukken”, zegt het raadslid.

Voor ondernemers en mensen met een lager inkomen zou er een overgangsregeling moeten komen, zodat ze niet in de problemen komen als ze een nieuwe auto kopen. In Utrecht bestaat al een verbod op vervuilende auto's, daar zijn diesels gebouwd voor 2001 al niet welkom in delen van de stad.

D66-fractie roept D66-wethouder op meer vaart te maken met invoeren milieuzone. Eens! Rotterdammers snakken naar schone lucht! #ennuvooruit

— Arno Bonte (@arnobonte) 17 maart 2015

Deel dit artikel: