Stekkie Anne Frank-boom staat in Papendrecht

Anne Franks kastanjeboom leeft voort in Papendrecht. Op het schoolplein van OBS Anne Frank is tijdens Nationale Boomplantdag een mini-exemplaar onthuld. Het is een stek van de witte paardenkastanje uit de tuin van het Achterhuis in Amsterdam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog keek Anne Frank vanuit haar zolderraam uit op de boom. Ze beschreef hem drie keer in haar dagboek. De kastanje werd daardoor een symbool van de vrijheid, een monument voor velen. In 2010 viel de boom om, nadat eerder al kastanjerot was geconstateerd.

Om de boom te laten voortleven, besloot de Anne Frank Stichting tot verkoop van stekjes. Een van die stekjes liet directeur Ine Aantjes van de Papendrechtse school volgroeien bij een boomkwekerij in Udenhout. En nu staat het ruim drie meter hoge exemplaar op het schoolplein aan de Rozenstraat.

Aantjes: "Het is nog geen gigantische boom maar hij staat wel al goed in de knop. We wachten in spanning tot er bladeren en kastanjes aan komen."

Tijdens de onthulling is de boom door alle schoolkinderen toegezongen en zijn er fragmenten uit het dagboek voorgelezen. Ook is in elke groep aandacht besteed aan het verhaal van Anne Frank. "Ik wist het niet, maar ik vind het allemaal wel interessant," zegt een van de kinderen die vanaf nu rond de boom kan gaan spelen.

Deel dit artikel: