Rotterdam krijgt nieuw filmhuis: Kino

Het pand aan de Gouvernestraat, het voormalige LantarenVenster, wordt weer een filmhuis: Kino Rotterdam. Naast niet commerciële films komt er ook horeca en wordt de podiumfunctie behouden.

Het 'oude' filmhuis LantarenVenster verhuisde 5 jaar geleden naar een grotere locatie op de Kop van Zuid. Daarna werd het pand het hoofdkwartier van jonge theatermakers. Er waren genoeg gegadigden voor het pand maar de gemeente verkoopt het nu aan Kino Buro BV dat zonder subsidie te werk gaat. Voor de komende zeven jaar zijn er al investeerders.

"Kino! is simpel en bekt ook lekker op z'n Rotterdams met die 'o' aan het eind", zegt Jan de Vries, een van de twee eigenaren van Kino Buro BV.

Niet-commerciële producties
Het pand wordt een filmhuis met horeca waar de moeilijkere, niet-commerciële producties worden vertoond. De Vries: "We hebben al een prima filmhuis hier, LantarenVenster, op Zuid die toegankelijke arthouse van bijvoorbeeld Woody Allen vertoond. Denk bij ons aan meer omstreden films zoals 'Under the skin'.''

Kino Rotterdam gokt op een publiek van tussen de 25 en 50 jaar. Op de vraag of er sowieso wel behoefte is aan een filmhuis in Rotterdam is hij duidelijk: "Ja! Rotterdam heeft nu maar één filmhuis, LantarenVenster en verder de grote bioscoopketen Pathe en kleinere bios Cinerama. Er is zoveel aanbod van andere films waar je nu voor naar Amsterdam en Utrecht moet om ze te zien."

De Theatermakers
Petter van Raalte van de huidige bewoners, Stichting Gouvernestraat, hoopt dat de gemeente na 1 juli 2015 voor hen een nieuwe locatie heeft.

Van Raalte: "Er is leegstand in Rotterdam en veel behoefte aan een plaats waar nieuw theater wordt gemaakt dus we verwachten dat de gemeente nu haar verantwoordelijkheid ook neemt".

Kino Rotterdam wil ook de 'oude' theaterclub nog een podium blijven bieden. "We gaan daar binnenkort over in gesprek want ze hebben wel iets opgebouwd waar behoefte aan is in Rotterdam", zegt De Vries van Kino Rotterdam.

Deel dit artikel: