Veel kinderen hebben tekort aan vitamine D

Veel kinderen in Nederland krijgen te weinig vitamine D binnen. Het Erasmus MC in Rotterdam onderzocht 4000 kinderen van 6 jaar oud en ontdekte dat één op de drie een tekort aan de vitamine heeft. Bij 6 procent is dat tekort ernstig te noemen.

Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van het afweersysteem en voor sterke botten en tanden. Het zit onder meer in vette vis en margarine. Maar boven alles maakt het lichaam zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht.

Vaker bij donkere huid
Onderzoekster Trudy Voortman van het Erasmus MC vertelt dat een tekort bij mensen met een getinte of donkere huid vaker voorkomt. Een donkere huid maakt minder vitamine D aan. Het advies is dan om supplementen te slikken. Datzelfde geldt voor jonge kinderen.

Daarnaast speelt leefstijl een grote rol. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat kinderen genoeg buiten zijn. Als ze de hele dag binnen zitten, ontstaat al snel een tekort.

PvdA wil actie stadsbestuur
De PvdA vindt het tekort aan vitamine D een zaak voor de gemeente. Raadslid Fatima Talbi wil weten "hoe het stadsbestuur dit probleem gaat aanpakken". Zelf denkt ze aan een bewustwordingscampagne gericht op ouders of het aanbieden van vitamine D-druppels of -tabletten op basisscholen.

Deel dit artikel: