ERASMUS MC

Jonge arts informeert anderstaligen over coronavaccinatie: 'Wekelijks moet ik complottheorieën weerleggen'

Archiefbeeld van een vaccinatie
Archiefbeeld van een vaccinatie © Rijnmond
Het vaccineren is in volle gang, maar toch laat niet iedereen zich prikken. Mahdi Salih is internist-nefroloog op het Erasmus MC in opleiding en heeft een filmpje in het Arabisch gemaakt om niet alleen zijn oma, maar ook haar leeftijdsgenoten via WhatsApp te informeren in eigen taal.
Salih vindt het jammer dat er weinig video's zijn over het belang van coronavaccins en besloot daarom zelf de handschoen op te pakken. De internist-nefroloog, die een Irakese achtergrond heeft, merkt dat hij complottheorieën vaak moet weerleggen. "Mijn oma stuurt wekelijks een bericht op WhatsApp door", vertelt Salih. Daar moet hij naar eigen zeggen elke keer tegenin gaan. "Daarom heb ik een filmpje gemaakt, dat mijn oma onder haar vriendinnen mag verspreiden."
Kijk hieronder naar de video van Mahdi Salih van het Erasmus MC. De tekst gaat verder onder de video:
Per video biedt Salih een tegengeluid. Volgens hem is er veel verwarring over het vaccin, zo merkt Salih in zijn omgeving. "Als er ook nog over bijwerkingen en een vaccinatiestop wordt gesproken, dan gaan mensen al helemaal twijfelen." De specialist hoopt hiermee anderstaligen over een drempel te helpen.
"Alle hulp is nodig", benadrukt Salih. Hij wil dat andere organisaties, die opkomen voor mensen met een andere achtergrond, informatiesessies gaan houden. Op deze website kunnen deze organisaties terecht. Salih hoopt ook dat artsen, die andere talen dan Arabisch spreken, zich bij dit initiatief aansluiten. "En mocht het nodig zijn, dan maak ik zelf een tweede video."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl