PVV wil in Rotterdamse gemeenteraad

De PVV doet mee aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Leider Geert Wilders heeft dat zaterdag aangekondigd in het AD. Tot nog toe bleef de PVV uit het vaarwater van Leefbaar Rotterdam, maar die partij is volgens Wilders ''een fletse middenpartij'' geworden.
Wilders opent in het AD de aanval op Leefbaar. Volgens de PVV-leider is de partij te veel afgedreven van het oude gedachtegoed van Pim Fortuyn. "Rotterdam moet gered worden van de islamisering en multiculti en dat kan alleen met de PVV en niet met Leefbaar Rotterdam dat met D66 in bed ligt. We moeten nu onze eigen kiezers gaan bedienen in Rotterdam.''

Grootste
De PVV kreeg in Rotterdam de meeste stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week. Wilders ziet dan ook goede kansen voor de gemeenteraadsverkiezingen, die in 2018 op de agenda staan.

Niet iedereen ziet de komst van de PVV naar Rotterdam zitten. Wethouder Hugo de Jonge (CDA), die samen met Leefbaar en D66 de stad bestuurt, was er zaterdagmorgen snel bij om te zeggen dat hij er niet op zit te wachten.

"De PVV die mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam...dat is wel het allerlaatste waar onze stad behoefte aan heeft", schreef hij op zijn Facebookpagina. "Zelden is de PVV in de afgelopen jaren te betrappen geweest op een constructieve bijdrage aan wat dan ook. Niets dan cynisme en onverschilligheid."

Leefbaar-wethouder en -kopstuk Joost Eerdmans reageert in eerste instantie gelaten. Hij citeert Pim Fortuyn om duidelijk te maken dat hij zich niet druk maakt: "Ik heb d'r zin an!'' De aankondiging van Wilders is ook raadsleden niet ontgaan. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn voorziet een ''oorlog om rechts Rotterdam''.

Oorlog tussen #PVV en #PVVLIGHT om rechts Rotterdam? Laat Wilders maar meedoen in 2018. @SPRotterdam lust 'm rauw. http://t.co/5BlzLhkxaK

— Leo de Kleijn (@ldekleijn) 21 maart 2015

Leo Bruijn van de PvdA houdt het analytisch:

Kiezer en raadsleden kunnen kleurbekennen. Keuze tussen PVV en @LeefbaarRdam zal duidelijkheid scheppen. Wegduiken kan niet meer #kendoeniet

— Leo Bruijn (@LeoBruijn) 21 maart 2015

Deel dit artikel: