Zorgen over kap- en snoeiwoede in Rotterdam

Veel Rotterdammers maken zich zorgen over hoe er met het groen wordt omgesprongen. Door de hele stad zien mensen steeds meer omgekapte bomen en struiken die tot de grond zijn weggesnoeid.

Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) heeft donderdag aan de gemeenteraad beloofd binnenkort in een brief uit te leggen wat er aan de hand is. Leefbaar Rotterdam, D66 en GroenLinks hadden vragen gesteld over het nogal drastische kap- en snoeigedrag van de gemeente. Er komen klachten uit onder meer Alexander, Noord en IJsselmonde.

Boze burgers
Aan de Bergsingel zijn bewoners zo geschrokken van het snoeien dat er een spandoek is opgehangen met de tekst ‘Waar is ons groen gemeente Rotterdam?’. Hier zou zelfs het groen dat door de bewoners zelf wordt onderhouden zijn verdwenen.

Ook in de Beverwaard zijn bewoners laaiend over het kappen van een groot aantal bomen in het park langs de A16. In vele tientallen bomen werd de kettingzaag gezet. Vanwege de grote hoeveelheid klachten werd er donderdagavond tijdens de vergadering van de gebiedscommissie IJsselmonde uitleg gegeven door mensen van het groenbeheer van de gemeente.

Achterstand groenonderhoud
Adviseur buitenruimte Jos van de Vondervoort van Gemeentewerken Rotterdam noemt de bomenkap onvermijdelijk. "Er is een gigantische achterstand in het onderhoud en er moet heel veel gedaan worden. Eigenlijk is er tientallen jaren niets gedaan en daarom staan we nu voor duivelse dilemma’s. Als we nu niets doen, lopen we over tien tot vijftien jaar grote risico’s. Uiteraard planten we natuurlijk wel bomen terug, maar het duurt even voordat dit zichtbaar is."

Van de Vondervoort verklaart de achterstand door de angst om in te grijpen in de natuur in de afgelopen tientallen jaren. "Er heerste een angstcultuur om onderhoud te plegen aan bomen en dus te kappen of te snoeien. We zien dat onder meer aan de opkomst van de bomenridders. Er was een cultuur van ‘van bomen blijf je af'. Het lag heel gevoelig. We zijn daarom jarenlang veel te terughoudend geweest omdat we bang waren voor de reacties."

In IJsselmonde is afgesproken om beter met de inwoners te communiceren over het onderhoud van de bomen en planten. Er komt een speciale werkgroep waarin bewoners, ambtenaren en leden van de gebiedscommissie met elkaar bespreken wat er met het groen gaat gebeuren.

Bezuinigingen
Gemeenteraadslid Marco Heijmen (PvdA) is een beetje verbaasd over de ophef van coalitiepartijen Leefbaar en D66. "Zij hebben het collegeprogramma vastgesteld. Daarin is afgesproken dat er bezuinigd wordt op het groenonderhoud. Er werd ons toen al gezegd dat dit voor pijnlijke ingrepen zou gaan zorgen en dat we gaan inboeten op de beeldkwaliteit. Simpel gezegd: bomen en struiken weg en gras ervoor terug. Dat is een stuk goedkoper in het onderhoud."

Toelichting bomenkap tijdens Gebiedscommissie vergadering van IJsselmonde. Lees http://t.co/4huvdC2dmm pic.twitter.com/H0eabBaj6Y

— Beverwaardigheden (@Bevernieuws) 24 maart 2015

Deel dit artikel: