CORONAVACCIN

GGD zet mbo-studenten in bij prikken in de Van Nelle Fabriek: 'Viel het mee of tegen?'

Jolijn volgt de opleiding doktersassistent aan het  Albeda Zorgcollege
Jolijn volgt de opleiding doktersassistent aan het Albeda Zorgcollege © Rijnmond
De GGD in de regio Rijnmond zet mbo-studenten in om coronavaccinaties te prikken. Deze hulptroepen zijn hard nodig, omdat het aantal vaccinaties in de regio wordt opgeschroefd naar 14.000 prikken per dag. Jolijn Baan volgt de opleiding doktersassistent en helpt mee bij de priklocatie in de Van Nelle Fabriek. Toeval wil dat de verslaggever van dit verhaal op deze dag ook is opgeroepen om te vaccineren.
Het is een komen en gaan van mensen in het industriële monument aan de Delfshavense Schie. Met militaire precisie worden hier vandaag 2.100 prikken gezet. Tien prikkers zijn studenten van het Albeda zorgcollege, binnenkort komen daar ook studenten van Zadkine bij. Ze zijn te herkennen aan de rode t-shirts. Jolijn is vorig jaar september begonnen aan de opleiding. "Het is bijzonder dat we hier staan."
Voor haar is het de eerste dag dat ze meeloopt met de GGD maar van enige spanning is niets te merken. Ze ontvangt mij in een van de tweeëntwintig prikstations. Vandaag is de helft daarvan open, maar het is de bedoeling dat de rest wordt ingezet op het moment dat er wordt opgeschaald. Ik krijg het Pfizer-vaccin. "In welke arm wil je hem hebben?", zegt ze op een rustige toon. "Ik wil hem in de linker, want dat is goed voor de foto."

Trots

Jolijn voelt zich trots dat ze dit werk mag doen. "Ik ben blij dat ik kan helpen via mijn opleiding als zorgmedewerker. Als we kunnen bijdragen aan het openen van de samenleving dan doen we dat met alle liefde."
Verslaggever Tenny (l) krijgt een vaccinatie van student Jolijn (r)
Verslaggever Tenny (l) krijgt een vaccinatie van student Jolijn (r) © Rijnmond
De prikprocedure is in een halve minuut voorbij. "Viel het mee of viel het tegen?", vraagt Jolijn terwijl ze een pleister op de prikplek plakt. Daarna moet ik een kwartier wachten in de wachtruimte. De fabrikant van het vaccin heeft de ervaring dat eventuele problemen zich in korte tijd na het prikken openbaren. Vandaar de verplichte wachttijd na de vaccinatie.
Na ruim vijftien minuten loop ik weer naar buiten en tegelijkertijd denk ik aan de symboliek van de prik. De vaccinatie voelt als de eerste sleutel naar de uitgang van deze pandemie. Jolijn gaat stug door met prikken zetten. In ieder geval tot medio juli, want dan is het zomervakantie. Maar ze is gemotiveerd: "Misschien daarna ook."