Rotterdam stelt directie Wereldmuseum ultimatum

De gemeente Rotterdam dreigt de directie van het Wereldmuseum persoonlijk aansprakelijk te stellen als er schade ontstaat aan de collectie. Dat schrijft wethouder Adriaan Visser (Cultuur) in een brandbrief aan het Wereldmuseum.

Er is veel kritiek op de manier waarop de collectie wordt bewaard, zowel in het museum als in het depot Metaalhof in de Alexanderpolder waar meer dan 100.000 objecten staan opgeslagen.

Wethouder Visser nam zelf een kijkje. Volgens hem zijn de omstandigheden zo slecht dat hij lopende onderzoeken niet af wil wachten. "De directeur had plannen om de collectie te verkopen. Er staan daarom tientallen objecten ingepakt. Zo staan er kleden die horizontaal moeten worden opgeslagen, vrolijk ingepakt op hun kant."

Naar de financiën en de bedrijfsvoering van het museum lopen twee onderzoeken. Die moeten halverwege april afgerond zijn. 

Directeur Stanley Bremer moet uiterlijk woensdag zorgen dat de museumstukken onder veilige omstandigheden worden bewaard. Daarna zal de gemeente onderzoeken of hij persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Visser: "We gaan vandaag of morgen langs, maar ik ben niet gerustgesteld. Ik ken het dossier Wereldmuseum niet iets langer dan vandaag."

Deel dit artikel: