HUISARTSEN

Rotterdamse proef met vaccineren op de markt wordt uitgebreid; ook landelijk interesse

Huisartsen in Delfshaven geven voorlichting over coronavaccins
Huisartsen in Delfshaven geven voorlichting over coronavaccins © Shakib Sana
Het initiatief van een aantal Rotterdamse huisartsen in Delfshaven om inwoners van achterstandswijken op de markt voorlichting te geven over corona en vaccinaties en eventueel ter plekke te prikken, wordt uitgebreid. Komende zaterdag wordt ook geprikt in Rotterdam-Noord en -Zuid. Zowel de GGD als een aantal Rotterdamse ziekenhuizen steunen het initiatief en ook vanuit andere gemeenten is er aandacht voor.
De opkomst bij het vaccineren onder mensen uit achterstandwijken is erg laag. Huisartsen in Rotterdam-Delfshaven gingen vorig weekend voor de tweede keer de markt op om mensen op een laagdrempelige manier voorlichting te geven over het vaccineren. En met succes: zo'n 140 mensen werden die dag ter plekke gevaccineerd.
"We zien dat mensen iets niet vertrouwen, omdat ze het niet begrijpen. Als je in moeilijke woorden iets gaat uitleggen aan mensen die daar niets mee kunnen, ga je ze niet bereiken. Dat hoeft niet eens te zijn omdat ze een migratie-achtergrond hebben of de taal niet spreken, maar ook laaggeletterden vinden het moeilijk om de informatie tot zich te nemen", zei Shakib Sana, huisarts in Rotterdam-Delfshaven, destijds. "Bij twijfel maken ze dan geen afspraak om zich te laten testen, houden ze zich niet aan de maatregelen en laten ze zich dus ook niet prikken."
Niet alleen de taalbarrière is een probleem. Er is heel veel informatie beschikbaar via andere kanalen die niet altijd lijkt op de informatie die de overheid geeft. "Mensen hebben bij ons veel vragen over complottheorieën. Je probeert dan in een gesprek die mensen goed te informeren, en van de honderd mensen waar je mee spreekt, laten tien tot twintig mensen zich uiteindelijk toch vaccineren. Daar ben ik heel blij mee."
Gesprekken bij de voorlichtingskraam van huisartsen en de GGD in Rotterdam-Delfshaven
Gesprekken bij de voorlichtingskraam van huisartsen en de GGD in Rotterdam-Delfshaven © Shakib Sana
De huisartsen, studenten en medewerkers van de GGD gaan zaterdag ook voorlichting geven en eventueel prikken in Rotterdam-Noord (Eudokiaplein) en Rotterdam-Zuid (Pleinweg). Naast de GGD steunen ook het Erasmus MC en het Franciscus Gasthuis en Vlietland het initiatief. Zij leveren mensen om de vaccins klaar te maken voor gebruik, zodat de artsen ter plekke aan de slag kunnen. Vaccinaties zijn beschikbaar voor mensen boven de vijftig die nog geen afspraak hebben voor een prik.
Ook landelijk is er aandacht voor de actie. Artsen, specialisten en diverse mensen van welzijnsorganisaties uit onder meer Utrecht, Amersfoort en Den Haag komen zaterdag naar Rotterdam om van dichtbij te zien hoe dit wordt aangepakt.
De Rotterdamse huisartsen en de GGD Rotterdam-Rijnmond hopen dat het initiatief uiteindelijk landelijk ingevoerd zal gaan worden, omdat het probleem van de lage vaccinatieopkomst niet alleen in Rotterdam speelt.