Illegale verfbeurt consulaat kost Rotterdam 40.000 euro

De gemeente Rotterdam betaalt ongeveer 40.000 euro om verf te laten verwijderen van het Angolese consulaat. De werkzaamheden beginnen kort na Pasen, maakte wethouder Adriaan Visser (Financiën) bekend.

Over de illegale schilderbeurt van het monumentale pand aan de Mathenesserlaan ontstond grote commotie. De Angolese consul had opdracht gegeven het pand wit te laten schilderen, maar had niet door dat het ging om een Rijksmonument.

Volgens wethouder Visser is inmiddels gebleken dat de verflaag zonder ''noemenswaardige schade'' van het gebouw te verwijderen is. De gemeente betaalt de kosten omdat het gaat om een ''unieke en diplomatiek ingewikkelde'' zaak.

Minnelijk
Het is niet mogelijk een consulaat zomaar een rekening te sturen; buitenlandse diplomaten genieten immuniteit. Omdat de gemeente ''bijzondere waarde hecht'' aan het erfgoed in de stad, is besloten dat Rotterdam opdraait voor de kosten van het herstel.

Volgens de wethouder is in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken ''gezocht naar een minnelijke benadering''. Angola heeft geen signalen afgegeven dat het bereid zou zijn de schade te betalen, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Deel dit artikel: