Burgerjury Rotterdam houdt beleid tegen het licht

Rotterdam heeft vanaf dinsdag een burgerjury. Die bestaat uit 150 Rotterdammers die het beleid van de gemeente tegen het licht houden en adviezen geven.

De burgerjury is een initiatief van Leefbaar Rotterdam, D66 en het CDA. Het is de bedoeling dat de jury burgers meer bij de Rotterdamse politiek betrekt.

De groep komt twee keer per jaar bij elkaar en buigt zich dan over onderwerpen als leefbaarheid en veiligheid. De jury kan het beleid niet veranderen, maar de gemeente heeft wel beloofd om naar de mening van de jury te luisteren.

Jan Miller is lid van de burgerjury. Hij denkt dat hij invloed kan hebben op de plannen van de gemeente: "Ik denk dat het altijd waardevol is om als je een signaal hebt over iets dat niet goed gaat, om dat gewoon mee te geven aan wie dan ook, want politici zien ook niet alles. Ze hebben ook maar alleen hun eigen blik op de werkelijkheid".

Cijfer

De burgerjury gaat het gemeentebestuur ook een cijfer geven. Over een jaar doet de groep dat opnieuw. Dan moet duidelijk worden of de gemeente het beter is gaan doen.

Voor de burgerjury konden alle Rotterdammers van 18 jaar en ouder zich aanmelden. Dat hebben meer dan 340 mensen gedaan. Daar zijn er 150 uit gekozen.

Deel dit artikel: