Kunstraad negatief over depot Boijmans

Het plan voor een collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een negatief advies gekregen van de Raad voor Kunst en Cultuur. Die zegt dat het concept en de financiën van het nieuwe depot niet goed genoeg zijn uitgewerkt.

Museum Boijmans bezit ongeveer 145.000 museumstukken die van de gemeente zijn. De objecten liggen in meerdere depots opgeslagen. Maar die zijn volgens Boijmans overvol, onveilig en gedateerd.

Het museum wil daarom een nieuw collectiedepot bouwen waarin alle stukken kunnen worden ondergebracht. Ook is het de bedoeling dat het publiek vanaf 2017 een deel het depot in het Museumpark kan bezoeken en particuliere kunstverzamelaars ook hun collectie kwijt kunnen.

Advies
Het gebouw kost 50 miljoen euro. Daarvan moet 35 miljoen euro worden betaald door de gemeente. De overgebleven 15 miljoen euro komen van Stichting De Verre Bergen, die zich inzet voor projecten die Rotterdam sterker maken.

Wethouder Adriaan Visser (Cultuur) had de kunstraad in januari om advies gevraagd over het plan. Maar die vindt het ingediende concept nog niet goed genoeg omdat er nog te veel onzekerheden en onduidelijkheden zijn.

Zo heeft het museum onder meer niet duidelijk gemaakt hoe eventuele hogere bouwkosten opgevangen worden en wie de verhuiskosten moet betalen. Daarbij staat in het conceptplan niks over hoe het museum genoeg geld wil binnenhalen.

Museum Boijmans moet het plan daarom nu inhoudelijk en financieel beter uitwerken. De kunstraad zal dan eventueel het advies aanpassen.

Geen plan C
Boijmans-directeur Sjarel Ex zei dinsdag op Radio Rijnmond 'niet wakker te liggen van het advies'. Hij noemde het vreemd dat de kunstraad kritiek heeft op het financiële plaatje, terwijl de raad tegelijkertijd klaagt over dat ze niet alle gegevens heeft ingezien.

Ex is dan ook niet van plan met een nieuw plan te komen. Het stuk dat nu op tafel ligt, wordt woensdag door de Rotterdamse gemeenteraad besproken.

Onvrede
Museum Boijmans heeft al jaren het plan om uit te breiden. De eerste ideeën stammen al uit 2006. Daarna bleef het lange tijd stil, maar zeven jaar later kwam het depot weer opnieuw ter sprake.

Tot grote onvrede van buurtbewoners, andere musea en ondernemers uit de omgeving. Die vinden onder meer dat de locatie niet geschikt is voor zo'n groot gebouw.

Deel dit artikel: