Surfen in de Coolhaven of afkoelen in het opblaasbad: dit is de tropische dag in de Rijnmond

Het is een tropische dag in de Rijnmond. De temperatuur bereikt de 30 graden en dus zoeken we naar verkoeling, maar hoe? “Ik ga kijken of ik in m’n koelkast pas”, zegt Monique met een knipoog. “Thuis onder de plafondventilator”, zegt Petra.

Gordijnen dichthouden, naar Diergaarde Blijdorp, douchen op je dakterras of gewoon aan het werk: Rijnmonders weten creatief om te gaan met de hitte. De grootste creatieveling is de surfer aan de Coolhaven die voortgetrokken wordt door een scootmobiel. De beelden zijn een hit op Instagram en Facebook.

De Instagram post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Ook andere Rijnmonders weten hoe ze voor verkoeling moeten zorgen. Kyra uit Zuidland bijvoorbeeld. Voor haar is het naast een warme dag, ook een feestelijke dag. Ze is jarig en gaat het vieren met drie vriendinnen. “Binnen, onder de ventilator”, zegt ze.

'Op m'n luchtbed in het zwembad'

Evelijne uit Spijkenisse is minder fan van binnenzitten. Zij gaat genieten in haar achtertuin. “Op m’n luchtbed in het zwembad.” Ook Joyce uit Maassluis ziet dat wel zitten. Zij heeft speciaal voor de hitte een groen opblaasbad neergezet. “Gewoon, lekker in m’n tuin zitten”, zegt ze.

Genieten in het opblaasbadje | Foto: Joyce

Maar, niet iedereen kan met de benen omhoog. Voor veel Rijnmonders zit er niks anders op dan werken. “In de hete zon werken tussen de dakpannen, dat is mijn verkoeling”, zegt Henk uit Alphen aan den Rijn. “Ik moet gewoon werken, maar gun iedereen een fijne dag!”, zegt Wilma uit Rotterdam.

Ook in Vlaardingen genoten mensen van het warme weer, al werd dit wel af en toe verstoort door de bouw van de Blankenburgtunnel. De bouw van de tunnel verbetert de infrastructuur van het gebied, maar zorgt ook voor een enorme bouwput bij de Krabbeplas. Zo vinden een moeder en haar zoontje het niet zo fijn. "Het is de enige plek waar je heen kan als het lekker weer is in Vlaardingen. Voor de rest heb je niks voor die kleintjes", zegt de moeder.

Hitte voor dieren

Mensen zoeken verkoeling, maar dieren verlangen daar net zo goed naar. Zo ook olifantje Blijdorp. Het baby-olifantje wilde dinsdagmiddag pootje gaan baden, maar dat idee ging niet helemaal zoals gepland.

Bekijk in de onderstaande video hoe dat ging:

Volgens een woordvoerder van Diergaarde Blijdorp kunnen de meeste dieren goed tegen warmte, omdat ze (sub)tropisch zijn. De verblijven zijn zo ingericht dat de dieren zelf verkoeling kunnen zoeken in de schaduw of in het water. "Olifanten gaan regelmatig in het buitenbad en kunnen worden gedoucht. Zwarte neushoorns en vicunia's krijgen een verkoelend modderbad als het erg warm is."

Let op!

Verkoeling zoeken de Rijnmonders dus wel. Dat is belangrijk, want met zulke hoge temperaturen is het nemen van voldoende voorzorgsmaatregelen belangrijk. We zetten nog een aantal dingen op een rij waar je ook even rekening mee moet houden:

  • Insmeren! Volgens weerman Arjan Willemse hebben we te maken met felle zon. De zonkracht is tussen de 7 en 8, wat betekent dat je binnen tien tot vijftien minuten al kan verbranden. Gebruik minimaal factor 30, smeer bij en smeer om de twee uur. Trek kleren aan om je te beschermen op plekken waar je niet kan smeren en ga op het heetst van de dag niet in de zon.
  • Zomersmog. In het hele land is woensdag en donderdag kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit zal vooral in de middag en de avond slecht zijn, meldt het RIVM. Mensen die gevoelig zijn voor smog worden geadviseerd om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken.
  • Hitteprotocol. Rijkswaterstaat stelt vanaf 10:00 uur een hitteprotocol in vanwege de verwachte temperaturen. Weggebruikers met pech langs de weg worden direct geholpen, want lang op een berger moeten wachten met deze hoge temperaturen is niet gezond.

Deel dit artikel: