Komst asielzoekerscentrum 's-Gravendeel definitief

Het asielzoekerscentrum in 's-Gravendeel gaat definitief weer open. Het aantal asielzoekers dat naar het dorp in de Hoeksche Waard komt is wel lager dan het Centraal Bureau Opvang Asielzoekers (COA) eerder had gezegd.

Het asielzoekerscentrum aan de Kilweg was eerder open van 1993 tot 2013. Het terrein doet vanaf november weer dienst als AZC voor een periode van twee jaar. Er komen woonblokken voor maximaal 375 mensen, die voornamelijk uit Syrië en Irak zullen komen. Eerder had het COA het nog over 500 asielzoekers.

Bezorgdheid
Het dorp is verdeeld over de komst van het centrum. Een informatieavond over de heropening trok in oktober een paar honderd mensen. Bewoners zijn bezorgd over hun veiligheid, criminaliteit en verspreiding van ziektes. Voorstanders zien het als hun plicht om de asielzoekers op te vangen.

De gemeenteraad van Binnenmaas staat unaniem achter de terugkeer van het AZC nadat er afspraken zijn gemaakt over de veiligheid van de asielzoekers en de omgeving.

Onderwijs
Kinderen van asielzoekers krijgen les op scholen in de omgeving. Zes- tot twaalfjarigen komen in een speciale groep en krijgen les in de ?de Julianaschool in Schenkeldijk. Stichting Acis gaat de lessen geven.

Deze kinderen krijgen een zogenoemd taalbad. Dat is een onderwijsprogramma van 1,5 jaar waarbij de kinderen intensief Nederlands leren en kennismaken met de Nederlandse cultuur. Het is de bedoeling dat de kinderen daarna kunnen meedraaien in gewone klassen op basisscholen in de omgeving. 

Kleuters van vier en vijf jaar gaan naar gewone kleuterscholen in de regio, omdat het speciale programma nog te moeilijk is voor hun en zij de taal spelenderwijs leren.

Welkom
Buurtbewoners reageren veelal positief op de komst van de asielzoekers. Ze zijn er immers altijd al geweest en zijn nu weer welkom, aldus veel inwoners van het dorp. "Ik vind dat deze mensen geholpen moeten worden, dus wat mij betreft zijn ze welkom", zegt een bewoner. 

Ook vinden mensen het goed dat er voor onderwijs is gezorgd. "Vroeger zaten er ook kinderen van asielzoekers bij mijn kinderen op school. Ze hebben toen heel leuk gespeeld", herinnert een vader zich.

Eigen land
Hij heeft dan ook geen goed woord over voor mensen die veroordelend reageren. "Mensen hebben geen besef van hoe moeilijk het is. Misschien moeten ze zelf eens naar die landen vliegen."

Toch ziet niet iedereen in 's-Gravendeel de heropening van het azc zitten en zijn mensen bang voor criminaliteit en onrust in het dorp. "Nee, van mij hoeft het niet", zegt een vrouw. "Ik weet ook heus wel dat het gewoon mensen zijn, maar het hoort hier niet. Ze moeten maar in hun eigen land blijven. Wij moeten ook voor onszelf zorgen."

Deel dit artikel: