Nederland eind juni bijna helemaal van het slot; discotheken en nachtclubs weer open

Nederland gaat eind juni bijna helemaal van het slot. Zo mogen discotheken en nachtclubs weer de deuren openen. Daarnaast hoeven alle Nederlanders na zaterdag 26 juni geen mondkapjes meer te dragen in bijvoorbeeld supermarkten. Wel moet iedereen anderhalve meter afstand houden en blijven basismaatregelen als testen en handen wassen van kracht.

Die regel wordt dé allesbepalende norm die bepaalt wat wel en niet kan. "Nederland zet een grote stap", zei premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie. "Bijna alles kan op anderhalve meter."

De mondkapjesplicht blijft gelden in het personenvervoer, het openbaar vervoer en op vliegvelden. Daarnaast zullen mondkapjes op middelbare scholen tot de zomer actief blijven.

Versoepelingen evenementen

Vanaf 26 juni zijn alle evenementen op publicatie locaties, zoals in de horeca, bioscoop of op poppodia, toegestaan. Deze locaties kunnen hun bezoekers dan een vaste zitplek toewijzen en op 1,5 meter afstand van elkaar plaatsnemen.

Evenementen met een vergunningsplicht worden vanaf 30 juni onder voorwaarden toegestaan. De 1,5 meter afstand bij nachtclubs of tijdens een evenement kan dan worden losgelaten, maar een coronatoegangsbewijs wordt verplicht. Bezoekers moeten dan een vaccinatiebewijs of een negatieve test laten zien. De twee andere basisregels blijven ook van kracht; geen handen schudden en thuisblijven bij klachten.

Ook bij sportclubs worden versoepelingen doorgevoerd. Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer mogelijk. Ook met publiek, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar.

Verder vervalt na 26 juni het verbod om alcohol te kopen na 22.00 uur. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 uur in de openbare ruimte.

Verruiming regels thuisbezoek

Vanaf volgende week zaterdag mag iedereen thuis weer zo veel mensen ontvangen als men wil. Ook in de openbare ruimte buiten, bijvoorbeeld in een park, is er geen beperking op groepsvorming meer.

Mensen mogen voor maximaal de helft van de werktijd weer op kantoor werken, maar moeten daar in de lift en kantine wel anderhalve meter bij elkaar vandaan blijven. Dat kan betekenen dat een deel van het personeel nog thuis moet werken.

Half augustus kijkt het kabinet wanneer alle beperkingen van tafel kunnen. Dus ook de 1,5 meter maatregel.

Onzekerheid over nieuwe collegejaar

Minister De Jonge vraagt scholen in het mbo en hbo om zich op twee scenario's voor te bereiden voor het nieuwe collegejaar. Ze moeten rekening houden met een situatie waarin de 1,5 meter afstand nog volop geldt en op de situatie dat dat niet het geval is.

In augustus neemt het kabinet ook een besluit over de maatregelen voor het nieuwe collegejaar. Er wordt dan gekeken naar de besmettingsgraad en de opgebouwde immuniteit.

Meer over dit onderwerp:
NIEUWS
Deel dit artikel: