BOTLEKBRUG

Renovatie Van Brienenoordbrug jaar later klaar, ook kosten vallen hoger uit

De Van Brienenoordbrug
De Van Brienenoordbrug © Rick Huijzer
De renovatie van de Rotterdamse Van Brienenoordbrug gaat langer duren dan gepland. Waar Rijkswaterstaat tot nu toe de zomer van 2027 als eindpunt benoemde, wordt dat in ieder geval één jaar later. Dat schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast vallen de kosten hoger uit.
Het aanpakken van de brug zou tussen de 380 en 600 miljoen euro gaan kosten, maar volgens de huidige inschatting van Van Nieuwenhuizen zullen de kosten dichter bij de 600 miljoen liggen.

Meer voorbereidingstijd

De complete renovatie van de Van Brienenoordbrug bestaat uit drie delen. De westelijke boogbrug richting Dordrecht, de oostelijke boogbrug richting Den Haag en de beweegbare delen van de brug worden aangepakt. De boogbrug richting Dordrecht wordt helemaal vervangen. De oude boogbrug wordt op een andere locatie gerenoveerd en teruggeplaatst ter vervanging van de brug in de richting van Den Haag.
Tekst gaat verder onder de video.
Dat eerste deel van de renovatie zou in de zomer van 2025 beginnen, maar die planning is volgens de minister niet haalbaar. "Reden om de planning aan te passen is ten eerste dat er meer voorbereidingstijd nodig is. Ten tweede vraagt de markt om meer tijd om de bogen te realiseren en de uitwisselingen op een beheerste wijze voor te bereiden en uit te voeren", schrijft Van Nieuwenhuizen.
De zomer van 2025 wordt vrij gehouden voor voorbereidende werkzaamheden, het eerste deel van de renovatie begint nu een zomer later. Ook het omwisselen van de oostboog met de gerenoveerde westboog en de renovatie van de beweegbare delen schuiven daardoor een jaar op.

Hinder

Voor het weg- en scheepvaartverkeer levert de renovatie vanaf de zomer van 2026 flinke hinder op. Zo is er tijdens de omwisselingen van de brugdelen telkens tijdelijk één brug beschikbaar voor het wegverkeer. Schepen moeten omvaren via de Oude Maas, wat een extra vaartijd van minstens een uur oplevert. Daarbij verhoogt die toestroom aan verkeer onder meer de druk op de Botlekbrug en de Spijkenisserbrug.
De renovatie van de Van Brienenoordbrug moet nu in 2028 klaar zijn. De zomer van 2029 is aangewezen als reserveperiode.