'Aanvraag paspoort beproeving voor gehandicapte'

De meeste mensen draaien er hun hand niet voor om, maar voor gehandicapten is het aanvragen van een paspoort vaak een beproeving. Dordtenaar Guido Bindels luidde de noodklok en vindt gehoor in Den Haag. De SP stelt nu Kamervragen over het probleem.

Bindels botste met de gemeente toen hij een paspoort wilde aanvragen voor zijn spastische dochter. Omdat ze haar mond niet kon sluiten, weigerde de gemeente de pasfoto's goed te keuren.

''Er kunnen weken overheen gaan en dan wordt het weer afgekeurd'', verzucht Bindels. ''Dan wordt gezegd dat ze zelf een handtekening moet zetten, wat ze niet kan.'' Ook chronisch zieken en demente bejaarden zouden tegen dergelijke problemen aanlopen.

Bureaucratie
Bindels wijst ''de bureaucratie en de regeltjes'' aan als boosdoenders. ''Ik vind het in principe goed dat er regels zijn, maar er moeten ook uitzonderingen mogelijk zijn.'' Hij roept de politiek op in te grijpen, omdat gemeenten gewoon instructies uit Den Haag uitvoeren.

Voor de maatschappij valt met een soepelere opstelling veel winst te behalen, vindt Bindels. ''Nu wordt alle aandacht gericht op de pasfoto, maar er is natuurlijk nog veel meer aan de hand.'' Ook bij tal van andere kwesties lopen mensen aan tegen ''administrief gedoe''.

SP
De handschoen wordt nu opgepakt in Den Haag. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil de minister aan de tand voelen over de problemen bij het aanvragen van paspoorten. Het leven wordt gehandicapten en hun families volgens de politicus nu ''onnodig moeilijk gemaakt''.

Het steekt de politicus dat het aanvragen van een paspoort lastig kan zijn voor sommige groepen. Volgens Van Raak moeten door overheden geen eisen worden gesteld waar niet iedereen aan kan voldoen. ''Het is een vorm van discriminatie'', vindt hij.

Van Raak wil dat ambtenaren meer ruimte krijgen om coulant op te treden. Volgens de SP'er kunnen zij goed inschatten wanneer overduidelijk geen sprake is fraude of misbruik. ''En als ambtenaren dat niet mogen, vindt ik dat de regels moeten worden aangepast.''

Deel dit artikel: