EILAND VAN BRIENENOORD

Hooglanders mogelijk in september terug op Eiland van Brienenoord: ‘Als de machines weg zijn, kunnen ze terugkeren’

Een van de Schotse Hooglanders in het Schiebroekse Park
Een van de Schotse Hooglanders in het Schiebroekse Park © Rijnmond
Het Eiland van Brienenoord wordt opgeknapt en daarom volgen we de komende tijd experts, bewoners en gebruikers van het eiland. Wie het over bewoners heeft, heeft het natuurlijk ook over de Schotse hooglanders. Inmiddels zijn ze al enige tijd weg vanwege de werkzaamheden, maar als alles mee zit komen ze in september weer terug.
Om toch een glimp op te vangen van deze imposante dieren kun je nu onder meer naar het Schiebroekse Park. “Hier lopen twee Hooglanders die uiteindelijk straks naar het Eiland van Brienenoord gaan”, legt boswachter Alisa Troost uit. “Dat zijn echte Rotterdammers, die hier zijn geboren en hier blijven!”

Biodiversiteit

Het Eiland van Brienenoord kan deze Schotse vrienden goed gebruiken. Dat is niet alleen omdat ze er zo mooi uit zien. “Ze zijn keihard nodig voor de biodiversiteit”, legt Alisa meteen uit. "Want waar ze grazen en poepen, ontstaan ook weer kansen voor nieuwe insecten en gewassen om te groeien en te bloeien. Dus deze koeien gaan er straks voor zorgen dat het een prachtig eiland wordt.”
“Als alle machines van het land af zijn dan kunnen ze terugkeren”, vervolgt boswachter Alisa. “De vraag wordt dan hoe alles zich gaat ontwikkelen op het eiland. Als er genoeg te grazen blijft dan kunnen ze in principe jaarrond op het Eiland van Brienenoord blijven."
Als ze straks terug zijn, heeft de boswachter nog wel een dringend verzoek aan het publiek. “Hoe leuk ze ook zijn, ik maak zelf ook honderdduizend foto’s als ik de hooglanders zie, je moet ze niet lastigvallen. Dus ga niet te dichtbij staan, ga ze niet proberen te aaien en ga ook geen gevaarlijke selfies maken”, luidt het strenge advies. “Want hoe leuk zo’n kalfje ook is, als je te dichtbij komt en de moeder maakt zich zorgen, dan kan ze een aardige tik verkopen en dat wil je niet hebben.”
Zaterdagmiddag is om 17:20 de derde aflevering van het Nieuwe Oord van Brienen, de serie waarin verhalen rondom de transformatie van het eiland op Rotterdam-Zuid worden gebundeld in een nieuwsupdate.