VLAARDINGEN

Cel en tbs voor zorgmedewerker na verkrachting Vlaardingse vrouw van 88

Het Zonnehuis in Vlaardingen
Het Zonnehuis in Vlaardingen © JBMedia
De rechter heeft twee jaar cel en tbs met voorwaarden opgelegd voor de verkrachting van een bejaarde vrouw in Vlaardingen. Het slachtoffer was een 88-jarige bewoonster van verpleeginstelling Het Zonnehuis in Vlaardingen.
De 27-jarige verdachte werkte daar als verpleegkundige. Tijdens een nachtdienst heeft hij de vrouw verkracht en dat gefilmd. Het slachtoffer was al enige tijd verlamd. De rechter gaat er vanuit dat de Vlaardinger bewust een slachtoffer uitkoos dat zich niet kon uiten en verzetten. "Een weerloos persoon, dat zich veilig waande aan het einde van haar leven".
De straf is iets lager dan de vier jaar cel die justitie had geëist. De rechter vindt dat de behandeling zo snel mogelijk moet beginnen, omdat er een groot gevaar is dat de man in herhaling valt. Deskundigen hebben onder meer borderline en een anti-sociale stoornis geconstateerd.
De Familie van het slachtoffer is niet tevreden met die lagere straf. Advocate Nelleke Stolk: "De kleindochter kwam net nog naar mij toe en die gaf aan; weten ze wel wat dit met mijn oma heeft gedaan? Nog elke nacht ligt ze te gillen en dan wijst zij naar haar mond...Dan is twee jaar gevangenisstraf te laag."
Tbs met voorwaarden is de lichtere variant van tbs met dwangverpleging. Het betekent wel dat hij in een kliniek wordt behandeld. Verder heeft hij een beroepsverbod in de zorg gekregen voor zeven jaar.
De verdachte betuigde twee weken geleden zijn spijt en volgens de rechter was dat oprecht. De man heeft verklaard dat hij ook niet begreep waarom hij het had gedaan. Hij had het gevoel dat hij als het ware werd overgenomen door een ander. De verdachte is ook veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van tienduizend euro.