DORDRECHT

Historisch moment: Dordrechts Museum krijgt meesterwerk van 'Rembrandt van Engeland'

"Een gedenkwaardig moment voor het Nederlandse openbare kunstbezit." Zo omschrijft het Dordrechts Museum het landschapsschilderij van William Turner dat donderdag is onthuld. Het museum krijgt het werk Whalley Bridge and Abbey langdurig in bruikleen van een verzamelaar en is er dolgelukkig mee.
William Turner leefde zo'n twee eeuwen geleden en kenners zien hem als de grootste Engelse kunstenaar aller tijden. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest originele landschapsschilders ooit. In Nederland was hij nog nauwelijks te zien. Daar komt met dit werk verandering in. "Met de aanwinst keert Turner als het ware terug naar Dordrecht", stelt het museum.
tekst gaat verder na de foto
William Turner in een zelfportret
William Turner in een zelfportret © William Turner

Het schilderij laat een brug zien bij het plaatsje Whalley, iets ten noorden van Manchester. Maar eigenlijk gaat het volgens conservator Sander Paarlberg over licht. “Het is grensverleggend wat hij hier doet. De serene sfeer, het effect van zonsondergang, het tegenlicht, twee mensen na een lange dag werken.”

tekst gaat door onder de foto
Whalley Bridge and Abbey
Whalley Bridge and Abbey © Rijnmond
"Het is een juweeltje, een betoverend landschap", zegt de Dordtse wethouder Piet Sleeking in een reactie op het schilderij. Een historisch moment in de bijna 180-jarige geschiedenis van het museum. Het werk werd een jaar geleden geveild voor ruim anderhalf miljoen euro. De anonieme nieuwe eigenaar heeft het Dordrechts Museum ongetwijfeld op een warme plek in het hart: hij geeft het schilderij in langdurige bruikleen. Directeur Schoon: "En dan moet je denken aan zéér langdurig."
Ook voorzitter Alexander Pechtold van het Nationaal Fonds Kunstbezit bejubelt de aanwinst. "Dit is voor het eerst dat er een volwaardig schilderij van Turner te zien is. Ik denk dat er heel wat Engelsen met een blik van jaloezie zullen kijken. Dit schilderij is van het allerhoogste internationale niveau. Alsof, met alle respect, de zaterdagamateurs meespellen in de Champions League. Maar omdat het Dordrechts Museum een visie en een plan heeft gebeurt dit nu wel zo."

tekst gaat verder na de video

Aelbert Cuyp

Het landschap dat rond 1811 op het doek is gezet past precies binnen de Aelbert Cuyp-collectie, stelt het museum. De gevierde Dordtse schilder wordt vanaf oktober geëerd met een grote expositie. William Turner liet zich in zijn manier van werken inspireren door Cuyp. Hij bezocht Dordrecht zeker vier keer en schilderde in 1818 één van zijn beroemdste werken, Dort or Dordrecht: The Dort packet-boat from Rotterdam becalmed:
Tekst gaat verder na de foto
Dort or Dordrecht: The Dort packet-boat from Rotterdam becalmed
Dort or Dordrecht: The Dort packet-boat from Rotterdam becalmed © William Turner

Ook heeft het Museum een speciale wandelgids uitgegeven: Turner in Dordrecht. Met het boekje in de hand kan de bezoeker door het Dordrecht van de negentiende eeuw lopen en hoe zien waarom William zo gek was op de stad. Schets na schets en met rake pennenstreken zette hij Dordrecht treffend op papier.
Conservator Sander Paarlberg vertelt op de Aardappelmarkt, met zicht op de Grote Kerk wat hij er zo bijzonder aan vindt. "Hij liep rond en tekende in razend tempo. Alles is raak, het is twee eeuwen later nog zo herkenbaar. Alleen zijn de koetsen op de tekening vervangen door auto's."
schets van Dordrecht, met duidelijk zichtbaar op de achtergrond de Grote Kerk
schets van Dordrecht, met duidelijk zichtbaar op de achtergrond de Grote Kerk © William Turner

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl