'Snel in gesprek met directie Wereldmuseum'

De nieuwe raad van toezicht van het Wereldmuseum gaat nog voor het weekend in gesprek met directeur Stanley Bremer. Dat heeft de nieuwe voorzitter Harry Kramer woensdag gezegd.

Volgens Kramer zal het vooral een kennismakingsgesprek worden. Hij benadrukt dat er nog niet wordt ingegaan op de wankele positie van Bremer. "Het gaat niet om wie er nu hangt", stelt Kramer. "Het museum heeft een bestuurlijk probleem. Er moet een raad van toezicht komen die in de gaten houdt of de doelstellingen van het museum worden gehaald."

Stevige kritiek
De directie van het Wereldmuseum kreeg er dinsdag flink van langs in een zeer kritisch rapport van onderzoeker Gitta Luiten. Die stelde dat het museum te veel het geld achterna ging en niet bezig was met de collectie. Daarbij komt dat het museum al lange tijd geen raad van toezicht heeft.

Kramer is het eerste lid dat per direct is aangesteld om het Wereldmuseum naar een goede toekomst te leiden. De 70-jarige Kramer is nu gepensioneerd, maar heeft voorheen gewerkt bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en was bestuurslid bij Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR).

Eind april nieuwe raad
Kramer zei woensdag dat hij druk bezig is om de zevenkoppige raad van toezicht rond te krijgen. "Zes leden zijn al zo goed als rond", aldus de voorzitter. Het is de bedoeling dat de raad voor eind april is voorgedragen en benoemd.

"Dat is nu het belangrijkste", vindt Kramer. "Daarna kunnen we gaan kijken naar het huidige beleid, het bestuur en hoe het verder moet met de collectie en het museum in de toekomst."

Cultuurwethouder Adriaan Visser heeft in elk geval al drie scenario's voor ogen. Of het Wereldmuseum blijft zoals nu zelfstandig of het gaat meer samenwerken met musea in Rotterdam. Als dat niet kan, moet het museum in het uiterste geval hulp krijgen van landelijke instellingen zoals Museum Volkenkunde in Leiden.

Deel dit artikel: