Herstel Angolese consulaat Rotterdam begonnen

Het Angolese consulaat in Rotterdam wordt de komende weken in oude glorie hersteld. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het pand aan de Mathenesserlaan. Een paar maanden geleden werd het Rijksmonument door de Angolezen zonder toestemming wit geverfd.

"Met stomend, warm water spuiten we de verf van de muren af" , vertelt Roy Nordiesk. Met zijn bedrijf verzorgt hij de reiniging van de gevel. "We gebruiken geen hoge druk, want dan beschadigen we het zandsteen."

Tienduizenden euro's schade
Eind februari ging het mis. Een schildersbedrijf verfde de gevel van het pand wit in opdracht van het Angolese consulaat. Dit alles zonder een vergunning aan te vragen. Er werd zelfs even gedacht dat het Rijksmonument onherstelbaar was beschadigd.

De gemeente Rotterdam trekt uiteindelijk de portemonnee. Er is 40.000 euro vrij gemaakt voor het herstel.

'Lekker fris'
"Het is onkunde", vervolgt Nordiesk als het schildersbedrijf ter sprake komt. "Veel particulieren hebben geen besef van oorzaak en gevolg. Ze snappen niet dat je zoveel schade kan aanrichten met het verven van een gevel.''

Omwonenden reageren verdeeld. "Ik vind het eigenlijk wel lekker fris", vertelt een vrouw aan de Mathenesserlaan. Haar buurman spreekt haar tegen. "Dit is een monument. Ik kan niet wachten tot de steigers weg zijn en alles weer is zoals het was."

Deel dit artikel: