'Boijmans-depot moet nieuwe Markthal worden'

Het nieuwe collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen moet de tweede publiekstrekker worden van Rotterdam. Het Rotterdamse college is na veel gebakkelei akkoord met de plannen, maar heeft wel een aantal voorwaarden.

Het gebouw moet in het Museumpark komen. Rotterdam hoopt dat het pand in navolging van de Markthal internationale allure krijgt.

Het collectiegebouw kost 50 miljoen euro. De gemeente leent Boijmans 35 miljoen euro en stichting De Verre Bergen schenkt 15 miljoen. Jaarlijks krijgt het museum 2,5 miljoen euro om het collectiegebouw te exploiteren.

De verantwoordelijk wethouders Adriaan Visser van Cultuur en Ronald Schneider van Stedelijke Ontwikkeling negeren met hun besluit de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Die adviseerde vorige week om het depot voorlopig niet te bouwen.

Het collectiegebouw is omstreden. Omliggende kunstinstellingen rond het Museumpark stuurden een open brief aan de gemeenteraad met kritische vragen. De stichting Vrienden van het Park heeft een handtekeningenactie georganiseerd tegen de komst van het gebouw.

'Complex besluit'
De wethouders noemden het een complex besluit, maar zijn er zeker van dat het depot zonder problemen kan worden gebouwd. "We hebben een second opinion gedaan met alle gegevens en een nieuwe berekening laat zien dat we dit kunnen doen", aldus het bestuur.

De gemeente wil onder meer garanties inbouwen om eventuele financiële risico's op te vangen. Een van de plannen is dat mensen ruimtes kunnen huren om hun eigen collectie tentoon te stellen. Onderhuurders moeten dan wel garanderen dat ze een paar jaar blijven zitten.

Wethouder Visser maakte korte metten met de kritiek van de kunstraad die vorige week stelde dat Boijmans onder meer niet duidelijk had gemaakt hoe het het optimistische bezoekersaantal van 90.000 wil halen. 

"Het collectiegebouw moet leiden tot meer bezoekers", aldus Visser. "Het depot moet na de Markthal het tweede grote pluspunt van Rotterdam worden."

Aangepast ontwerp
Het ontwerp van het collectiegebouw van architect Fokke Moerel is aangepast. Grootste verandering is dat het hele gebouw toegankelijk wordt voor publiek. In eerdere plannen zou nog niet eens een kwart van de ruimte voor het publiek toegankelijk zijn, maar het is nu de bedoeling dat bezoekers door het hele gebouw kunnen lopen, eventueel met een gids. Daarbij komen op het dak presentatiezalen, een restaurant en een tuin.

Nu is de gemeenteraad aan zet. Pas als die ook instemt met het collectiegebouw, mag Boijmans aan de slag met de plannen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de raad die beslissing neemt. Het gemeentebestuur benadrukte dat het de bouw van het depot niet voor de zomervakantie erdoorheen wil drukken.

Deel dit artikel: