Tegenstanders depot vestigen hoop op gemeenteraad

De criticasters van het collectiegebouw van het museum Boijmans van Beuningen hopen dat de gemeenteraad de komst van het depot in het Museumpark zal tegenhouden. De raad moet nog instemmen met de komst van het depot.

De stichting Vrienden van het Park begon een jaar geleden een handtekeningenactie tegen het collectiegebouw. De stichting is het niet eens met de gekozen locatie.

Voorzitter Hans Ophuis: "Uiteindelijk besluit de raad of het gebouw er gaat komen. Het Museumpark is een slechte plek, dat park is nodig voor de gebruikers, er is al zo weinig groen."

Alternatieve locaties
De stichting stuurt donderdag een nieuw voorstel naar de gemeenteraad. Hierin worden vier alternatieve locaties voor het gebouw beschreven: de Rijnhaven, de voormalige Van Nellefabriek, het Willemsplein en het terrein van het Erasmus MC.

In de nu goedgekeurde plannen is Boijmans de enige gebruiker van het collectiegebouw. Ophuis ziet graag dat ook andere gemeentemusea werk kunnen onderbrengen in het depot omdat ook die extra ruimte hard nodig hebben.

De stichting gaat door met de petitie tegen de komst van het collectiegebouw. Deze is inmiddels getekend door 1150 mensen.

Voorwaarden
Verantwoordelijk wethouders Visser van Cultuur en Schneider van Stedelijke ontwikkeling lieten donderdag weten dat ze onder voorwaarden de komst van het grote depot in het Museumpark ziet zitten.

Ook de Raad voor de Kunst en Cultuur (RRKC) vindt het een gemiste kans dat het college niet kiest voor een gezamenlijke oplossing voor de depotproblematiek, omdat andere musea in Rotterdam ook met opslagproblemen kampen.

De RRKC adviseerde vorige week negatief over de komst van een kunstdepot. Met name de gebrekkige financiële onderbouwing en de te optimistische bezoekers cijfers riepen vraagtekens op.

Maar donderdag werd duidelijk dat er nieuwe financiële gegevens beschikbaar waren.

Laatste cijfers
"We vragen ons af waarom de laatste cijfers niet aan ons gecommuniceerd zijn", aldus Inez Boogaarts. "De gemeenteraad heeft recht op een advies op basis van de laatste gegevens. Nu is de raad onvolledig geïnformeerd." De RRKC verwacht daarom dat er opnieuw om een advies zal worden gevraagd, zodat de laatste cijfers kunnen worden beoordeeld.

Het project kost 50 miljoen euro. De gemeente leent 35 miljoen aan het museum Boijmans Van Beuningen en stichting De Verre Bergen schenkt 15 miljoen. Jaarlijks moet de gemeente 2,5 miljoen bijdragen aan het beheer van het collectiegebouw.

Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeenteraad stemt over het plan. De kans bestaat dat dat pas na de zomer is.

foto: VvHP

Deel dit artikel: