Duizend troostberen voor Ambulancedienst ZHZ

De ambulancedienst Zuid-Holland Zuid heeft donderdagmiddag de sponsors bedankt die samen goed zijn voor de aanschaf van meer dan duizend zogeheten troostberen.

Het gaat om teddyberen die door medewerkers al vele jaren worden weggegeven aan kinderen die in een ziekenwagen belanden. In februari werd bekend dat de beertjes bijna op waren.

Omdat de zorgverzekeraars de troostberen niet vergoeden, is sponsoring noodzakelijk.

Via een actie op social media kwamen er in korte tijd dertien sponsors die zorgden voor 1080 beertjes. "Vroeger benaderden we bedrijven, maar dat is zo tijdrovend, dat we besloten om het eens via social media te proberen. Het is een enorm succes geworden", zegt directeur Hans Janssen van de Ambulancedienst ZHZ.

'Ze helpen enorm'
"We hebben geen ruimte om nog meer beertjes op te slaan. Met deze voorraad kunnen we in de zes posten van ons gebied zo'n drie jaar vooruit", vertelt hij. Ambulancebroeder Leen weet uit ervaring hoe belangrijk ze zijn: "Die beertjes helpen 9 van de 10 keer enorm."

"Een kind vindt een cadeautje natuurlijk altijd leuk, maar in een nare situatie biedt zo'n beertje afleiding. Het breekt vaak het ijs, merken wij. Soms doen we medische handelingen eerst even voor, Zo van 'kijk, het beertje krijgt een prikje en vindt het ook niet erg'. Dat helpt."

Good Bears
Een van de sponsors is de landelijk werkende Stichting Good Bears. Voorzitter Jacklien Zimmermann heeft de beertjes die haar stichting schenkt, voorzien van een kostuum.

"Ja, in het groen-geel, precies zoals het personeel op de ziekenwagens. Dat soort dingen kunnen we doen dankzij giften. Niet alleen van bedrijven, maar ook particulieren geven geld. Vaak ook ouders en grootouders van kinderen, die zo'n beertje kregen", vertelt ze.

Deel dit artikel: