nieuws

Politie sluit Coolsingel af uit protest voor betere cao

ROTTERDAM - De politie heeft vrijdag weer op de Coolsingel in Rotterdam geprotesteerd voor een betere cao. Vanaf 11.55 uur werd de Coolsingel afgesloten en hebben 90 tot 100 politiewagens vijf minuten lang hun sirene aangezet.
Met de actie willen de politiemensen aandacht vragen voor het uitblijven van een nieuwe cao. De agenten hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad, maar willen ook dat het kabinet genoeg geld vrijmaakt voor een goede opzet van de Nationale Politie. Daarnaast willen ze vanwege het zware werk het functioneel leeftijdsontslag handhaven.
Nog grotere opkomst
De laatste keer dat de politie protesteerde, was twee weken geleden. Toen deden er ongeveer 70 politiewagens mee en lieten ze de sirenes drie minuten lang loeien. “We hopen nu op een nog grotere opkomst”, vertelde Fred Burnet van het regionaal actiecentrum cao voorafgaand aan de actie. Deze keer deden er ook burgerwagens van de politie mee. Hij benadrukt wel dat er nog altijd genoeg politieauto's op straat blijven voor de noodhulp.
Aan de actie deden agenten uit de gehele regio - dus ook uit Dordrecht en Gorinchem - mee. Werd twee weken geleden alleen nog de Coolsingel vanaf de Meent richting Hofplein afgesloten, vrijdag werd ook de andere kant van de Coolsingel vanaf het Hofplein naar de Aert van Nesstraat dicht gaat.
Bonden boos op korpschef
Vier politievakbonden zijn boos op korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan stemmingmakerij tegen de bonden. In een intern bericht schreef Bouman dat de bonden een ‘feitelijk onjuist’ beeld zouden hebben gegeven van de manier waarop door meerderen was omgegaan met een actie in Rotterdam.
Daarbij werd met grote letters een slogan op het parcours van de Marathon van Rotterdam gekalkt. Volgens de bonden had de leiding van de Rotterdamse politie proces-verbaal laten opmaken en na de actie forensische opsporing ingeschakeld.
Landelijke actie
Mocht het kabinet niet tegemoetkomen aan de eisen van de politievakbonden, dan volgt op 22 april een grote estafetteactie door het hele land. Dit loopt van Groningen tot aan Limburg.
Zo zullen agenten met 60 km/u van Amsterdam naar Den Haag rijden, waar hun collega’s van Den Haag tot aan Rotterdam rijden. De Rotterdamse agenten gaan dan weer met 60 km/u over de rijksweg naar de Moerdijkbrug, waar de estafette wordt opgepakt door hun collega’s in Brabant.
Inmiddels heeft het Platform Bezorgde Dienders een petitie online gezet. Iedereen die de politiemensen een warm hart toedraagt, wordt gevraagd deze te ondertekenen.
— Sylvester Hermus (@sylvesterhermus)
— Anita Buwalda (@A_Buwalda)
— Wijkagenten Zuidwijk (@Schaik_Lanting)
Actie Coolsingel Rotterdam voor een betere #politie #cao pic.twitter.com/fC7xQpyHLE
— Roos van de Vlekkert (@Pol_Vlekkert)
— Wilco Berenschot (@WT_Berenschot)
Caopolitie #actie #Coolsingel. De minister laat niets horen, wij wel. #RotterdamCentrum pic.twitter.com/MBuSrVxDfA
— WijkagentRdamcentrum (@WijkagentSmit)
Al veel collegas ter plaatse op de Coolsingel. pic.twitter.com/lALoTwBa92
— Hans van 't Woudt (@vtWoudt)
#politie #coolsingel 5 voor 12 Elk woord is verder te veel. pic.twitter.com/JYXFHNybRo
— Wilco Berenschot (@WT_Berenschot)
Staking politie in Rotterdam. Coolsingel klemgezet pic.twitter.com/6qQUmAOL0Y
— Heidy Smit (@heidysmit)
#caopolitie, actie voor het stadhuis. 11:55 uur gaan 5 min. de zwaailichten en sirenes aan #Coolsingel pic.twitter.com/cPAb3kIV02
— WijkagentRdamcentrum (@WijkagentSmit)
— racrotterdam (@racrotterdam)
— Wijkagenten Zuidwijk (@Schaik_Lanting)
Nu al 30 voertuigen op de.Coolsingel voor toeteractie cao politie pic.twitter.com/bSOLpqBzX2
— Paul Roeland (@parohake)
Oproep van eenheid Rotterdam: vandaag weer de coolsingel vol voor 5 MINUTEN sireneactie?!! #politieacties https://t.co/zhHQJd1EI1
— politieacties (@politieacties)
Onderweg naar toeteractie Coolsingel voor cao politie pic.twitter.com/XV7HcbfXCP
— Paul Roeland (@parohake)
Vandaag nieuwe acties voor een betere #caopolitie de omvang zal groter zijn dus veeeel meer lawaai! #Rotterdam dus @ArdvanderSteur???
— Pieter vd Velde (@P_vdVelde)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl