'Verplichte anticonceptie voor probleemouders'

Leefbaar Rotterdam wil gedwongen anticonceptie voor vrouwen met een ernstige verslaving, psychische aandoening of verstandelijke handicap. Om kinderleed te voorkomen kunnen deze vrouwen soms beter geen kinderen krijgen, vindt Leefbaar-lid Ira van Winden.

De partij wil dat Rotterdam bij het Rijk aandringt op landelijke wetgeving hierover. wProfessionals moeten volgens Van Winden al in een vroeg stadium een inschatting maken of vrouwen in de knel kunnen komen met het ouderschap en of het kind hieronder dreigt te gaan lijden. Als zij vermoeden dat dit het geval is, moeten zij tijdig aan de bel trekken.

“We moeten het niet zover laten komen dat men overgaat op abortus, dan ben je te laat. Het gaat om preventie, dus vroeg signaleren en ingrijpen, waarna een rechter de casus beoordeelt en een uitspraak doet,” aldus Van Winden.


Kinderleed

Van Winden heeft aan wethouder Hugo de Jonge schriftelijke vragen gesteld met het verzoek om bij het Rijk aan te dringen op landelijke wetgeving. Niet handelen is volgens haar geen optie.

“De gevoeligheid en complexiteit van dit onderwerp mag geen argument zijn om het te laten voor wat het is. Het is tijd om gezamenlijk onze verantwoordelijkheid op te pakken om nog meer kinderleed te voorkomen.”

Gedwongen abortus

In 2006 deed voormalig Leefbaar-wethouder Marianne van den Anker ook al het voorstel voor verplichte anticonceptie en drong zelfs aan op gedwongen abortus. De Rotterdamse en landelijke politiek spraken er destijds schande van.

Onlangs deed een Rotterdamse kinderarts Carsen Linke in het radioprogramma Rijnmond Staat Stil ook een oproep voor het opnieuw ter discussie stellen van verplichte anti-conceptie.

Deel dit artikel: