ROTTERDAM

Cipiers alsnog ontslagen na 'pizzagate' in gevangenis De Schie

Gevangenis De Schie
Gevangenis De Schie © Rick Huijzer
Drie cipiers van gevangenis De Schie in Rotterdam zijn alsnog ontslagen vanwege het overtreden van de veiligheidsprotocollen. Ze bestelden begin februari 2020 een pizza en lieten de bezorger toe door de buitenpoort. De doos van de pizza werd niet gecontroleerd op smokkelwaar.
Ook werden de deuren van de veiligheidssluis vastgeklemd met plastic bakjes en borstels, zodat de cipiers zelf vrij door de gangen konden lopen. De rechter oordeelde in augustus 2020 dat de cipiers steken hebben laten vallen, maar dat de fouten niet zo ernstig zijn dat ontslag op zijn plek is. De open deuren van de veiligheidssluis waren een soort van business as usual, zonder dat de leiding er iets van zei.
Anders dan de rechtbank oordeelt het gerechtshof in Den Haag dinsdag in een hoger beroep dat de medewerkers verwijtbaar hebben gehandeld. Hun arbeidsovereenkomsten worden beëindigd. Omdat hun gedrag niet als 'ernstig verwijtbaar' wordt beoordeeld, maken de cipiers wel aanspraak op een transitievergoeding.
Bij het voorval was ook een vierde werknemer betrokken. De Dienst Justitiële Inrichtingen kwam met de man al eerder tot een vertrekregeling.
De Schie is een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van Nederland. Er zitten onder anderen gevangenen die vluchtgevaarlijk zijn. Zo bood de inrichting in het westen van Rotterdam een tijdlang onderdak aan Willem Holleeder. Ook heeft De Schie een terroristenafdeling.
Eind 2018 wist een gedetineerde uit het complex te ontsnappen door zich in een vuilniszak te verstoppen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl