nieuws

Ambachtsheer van Vlaardingen op de Nachtwacht

ROTTERDAM - Hij is misschien wel de bekendste persoon die ooit in Vlaardingen heeft gewoond. Toch kennen veel mensen zijn naam niet. Zijn beeltenis is bekender, hij is de man in het geel op het beroemde schilderij De Nachtwacht: Wilhem van Ruytenburch, ambachtsheer van Vlaardingen.
Wilhem komt uit een eenvoudige Amsterdamse familie. Zijn voorvaderen handelen in kruiden en specerijen en rond het jaar 1600 wordt zijn vader Pieter Gerritzn daar erg rijk mee. Hij woont in een huis aan de Amsterdamse Warmoesstraat. Dat huis heet al sinds de Middeleeuwen 'Rutenburch' en Gerrit noemt zich naar dat huis. Hij wordt Pieter Gerritzn van Ruytenburch.

26.000 gulden

Deze Pieter krijgt in 1611 een kans om écht voornaam te worden. Karel van Arenberg biedt de Buitenweide en zijn rechten als ambachtsheer te koop aan. Voor 26.000 gulden wordt Pieter Gerritzn van Ruytenburch de nieuwe ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardingen-Ambacht.
Pieter overlijdt in 1627 en zijn zoon Wilhem volgt hem op als ambachtsheer. Wilhem doet zich graag deftiger voor dan hij is, hij laat een oude dame in Brabant verklaren dat zijn familie uit die streek komt en van adel is.

Nachtwacht

Op de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn staat de schutterij van Amsterdam afgebeeld. Kapitein Frans Banning Cocq laat zijn compagnie vereeuwigen door de schilder en Wilhem van Ruytenburch maakt daar deel van uit als bestuurder van de stad Amsterdam. De gewilde postitie van burgemeester zal hij nooit krijgen, daarvoor is hij te vaak in Vlaardingen.
Wilhem van Ruytenburch laat in 1627 een prachtig huis bouwen op zijn buitenplaats 't Hof in Vlaardingen. Het Hof van Vlaardingen bestaat nog steeds, een enorm stadspark waarvan de basis dus is gelegd door Van Ruytenburch. Het huis is verdwenen, maar de resten zijn bij archeologische opgravingen ontdekt.
In Vlaardingen worden vlak naast Het Hof huizen gebouwd. Dit project heet de Buitenplaats van Ruytenburch en de nieuwe straatnamen vertellen het verhaal van Van Ruytenburch.
Stadsarchivaris Harm Jan Luth zorgt ervoor dat het verhaal van deze beroemde Vlaardingen niet vergeten wordt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl