Aboutaleb: Niemand slaapt bij ons op straat

Burgemeester Aboutaleb is maandelijks te gast in het programma Rijnmond Nu. Hij sprak maandagavond onder meer over het reguleren van de wietteelt en de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Hij stelde dat er in Rotterdam niets verandert aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. “Bed, bad en brood kennen wel al jaren in Rotterdam. We noemen het alleen anders. Wij noemen dat: bij ons slaapt niemand op straat.”

Aboutaleb vertelde de crisis in het kabinet over dit onderwerp niet te hebben zien aankomen. “Waar ze feitelijk over spreken in Den Haag, is het opschrijven van de praktijk die we in de gemeenten al doen. En ik kan het niet beter dan mijn collega Jozias van Aartsen van Den Haag zeggen: wat ze in Den Haag ook regelen, in de steden blijft deze vorm van opvang gebeuren.”

Kabinet moet uitzetten
Volgens Aboutaleb betekent dat niet dat die mensen niet uitgezet moeten worden: “Wij zeggen niet tegen het kabinet: zet die mensen niet uit. Als ze uitgeprocedeerd zijn dan is het aan het kabinet om ze te begeleiden naar het land waar ze vandaan komen.”

“Wij willen alleen niet dat mensen onder bruggen slapen”, vertelde de burgemeester. “Ik moet er niet aan denken dat ik een keer wakker word en dat er iemand in mijn gemeente onder een brug dood is gevroren. Ik neem dat niet voor mijn rekening.”

Volgens hem gebeurt er in Rotterdam van alles om mensen te helpen terug te keren. “Als burgemeester van Rotterdam zeg ik tegen het kabinet: verzin alles om die mensen die uitgeprocedeerd zijn terug te sturen, want dat hoort ook zo. En als ze dan niet terug gaan, dan moet u ons als gemeenten niet kwalijk nemen dat wij als uitgangspunt hebben: niemand slaapt op straat.”

Verder vindt Abooutaleb het vreemd als het kabinet over deze kwestie zou struikelen. “Maar je weet het nooit.”

Reguleren wietteelt
Burgemeester Aboutaleb vertelde onder meer dat hij wil dat de wietteelt gereguleerd wordt. “De ene na de andere rechter maakt het onmogelijk om de gedoogcriteria voor coffeeshops overeind te houden.”

Hij heeft onlangs coffeeshop Nemo aan de Nieuwe Binnenweg gesloten omdat deze 208 kilo hasj en wiet als voorraad had. “Dan zegt een rechter tegen mij – tot mijn verbazing – dat ik toch had kunnen weten dat een rechter in Groningen heeft gezegd dat een dergelijke voorraad geen probleem is. Dan zijn we natuurlijk ongeloofwaardig. Of we gaan de boel legaliseren of we stoppen ermee. Maar op deze manier kan het dus niet. We kunnen nu helemaal niks meer.”

De burgervader blijft van mening dat het troep is; “Maar als er 100.000 mensen in Rotterdam daar behoefte aan hebben en je moet dat kunnen verkopen en je moet voorraad organiseren, dan ga ik het maar zelf kweken, denk ik dan.”

Internationaal verdrag
Volgens hem moet daarbij niet meer worden blindgestaard op een Europees verdrag dat dit onmogelijk maakt.

“Ondertussen zien wij dat de Amerikanen en de staat Ecuador een manier hebben gevonden die het mogelijk maakt dat er wel degelijk gereguleerd kan worden gekweekt. Laten we die kant opgaan. Ergens moet iemand een keer beginnen. Ik voorspel dat dit verdrag niet lang stand gaat houden."

Deel dit artikel: