Veel EK-poultjes in de war door uitschakeling Frankrijk: 'Ze dachten: ach die Zwitsertjes'

Veel deelnemers van EK-poultjes hebben te maken met een flinke ravage in de puntentelling nadat Zwitserland gisteravond won van Frankrijk. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Nederland werd gevloekt, want Frankrijk is waarschijnlijk de meest voorspelde winnaar in poultjes die mensen spelen op de sportclub of op het werk.

Ook bij Rijnmond is dat niet onopgemerkt voorbijgegaan. Verslaggever Maurice Laparlière is koploper in de poule van 49 Rijnmond-medewerkers, maar dat gaat flink veranderen nu Frankrijk uitgeschakeld is. "Ik lag al in bed toen ik het nieuws van de Zwitserse wederopstanding doorkreeg. Gedaan was het met mijn goede nachtrust. Ik stond zowaar eerste. En ik sta nooit eerste met dit soort wedstrijden. Het is een ervaring die waarschijnlijk geldt voor heel wat mensen:


Maurice is dus niet de enige die even flink moest slikken na de Franse, maar inmidels ook de Duitse nederlaag. Heel wat klassementen worden vanaf nu compleet op z'n kop gezet. Zelf verwacht Maurice nog een maximaal twee dagen aan kop te gaan en dan diep weg te zakken. "Ik geef eerlijk toe dat we met het gezin al plannen maakten voor een etentje. We hebben het thuis zelden over voetbaluitslagen, maar ineens was dat hét gesprek van de dag."

tekst gaat verder na de video

Maurice, die zelf Franse roots heeft, belde met zijn oom in Frankrijk om opheldering te vragen over hoe dit nou kon. Zijn oom Jean-Claude Laparlière zegt aan de telefoon: "Er was te veel arrogantie, teveel zelfvertrouwen. Ze dachten: ach, die Zwitsertjes. Die Zwitsers hebben tegengestribbeld en hebben gewonnen."

tekst gaat verder onder de foto

De oom van Maurice, Jean-Claude Laparlière | Foto: Mairie de Lesparre-Médoc

Oncle Jean-Claude is trots op de Franse driekleur en groot sportliefhebber, maar dit toernooi vervult hem niet met een groot patriottisch hart. "De techniek hebben we in huis, maar het ging mis op de mentaliteit. De heren-wereldkampioenen dachten waarschijnlijk: dit doen we wel even."

Hij weet dat zijn Nederlandse neef nu een unieke kans in rook op ziet gaan. "Ja, dat heeft zijn vader me verteld. Je suis désolé, het spijt me."

Tips voor poule-deelnemers

Eerder werd Maurice bijna laatste in de poule en dat wilde hij niet nog een keer. Om die reden nam hij contact op met de Nederlandse Vereniging voor Statistiek voor tips. "Die vertelden mij dat de meest voorkomende uitslagen 1-0 en 2-0 zijn. Vooral een nul komt vaak voor. Doe dus geen rare exotische uitslagen en liever geen gelijkspel. Kies verder ook niet voor daverende verrassingen met kleine landen die ver komen. Misschien is dat een romantische gedachte, maar statistisch gezien is dat het risico absoluut niet waard."

Collega-verslaggever Dennis van Eersel gaat het poultje van Rijnmond waarschijnlijk winnen. "Ja, dat zit er dik in, maar vergis je niet: ik heb best wel een gokje genomen want ik heb België als winnaar. Daar ben ik helemaal niet zo zeker van", lacht hij. Over het prijzengeld heeft Van Eersel al wel nagedacht: "Dat zal trakteren worden en daar zullen ze bij Rijnmond wel blij mee zijn."

Meer over dit onderwerp:
EURO2020 NIEUWS
Deel dit artikel: