WINDMOLENS

Uitspraak bestuursrechter over windmolens geeft Barendrechtse advocaat nieuwe hoop

© Archieffoto
Het plaatsen van windmolens dicht bij woningen moet zorgvuldiger worden gewogen. Het geluid dat ze maken, de slagschaduw die ze veroorzaken en ook veiligheid moet een belangrijkere rol in de afwegingen spelen dan tot nu toe, oordeelt de Raad van State. "Terecht", zegt de Barendrechtse advocaat Peter de Lange.
Nederlands hoogste bestuursrechter sloot zich dinsdag aan bij een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De Nederlandse overheid moet onderzoek doen naar de gevolgen van de windmolens, zeker die in de nabijheid van woningen. Tot die tijd mogen projecten wel doorgaan, maar moet worden onderzocht hoe de omstandigheden en de maatregelen aansluiten bij dat Europees besluit.
"Mensen moeten een brief sturen met het verzoek om plannen in te trekken", adviseert Peter de Lange uit Barendrecht. Hij staat omwonenden van windmolenplannen al langer bij. De bouw van de vijf megaturbines langs de Oude Maas tussen Barendrecht en Heinenoord is één van die klussen. "We zeggen al langer dat deze initiatieven gevolgen hebben voor de gezondheid van burgers. Met die signalen is tot nu toe niets gedaan."

Burgers beter beschermen

De nieuwe uitspraak kan gevolgen hebben. De Lange: "Hopelijk gaan gemeenten als gevolg van de uitspraak handelen. Misschien dat nu eerst wordt gekeken wat zonnepalen op daken als alternatieve bron kan opleveren. Ik hoop dat nu een hoger beschermingsniveau voor de burger wordt bereikt."
De gemeente Hoeksche Waard weet van de uitspraak van de Raad van State. Die wordt bestudeerd om te zien of, en zo ja, welke gevolgen die uitspraak heeft. In de gemeente spelen ook nog de perikelen rondom de windmolens langs het Spui bij Nieuw-Beijerland en Piershil.
In de gemeenteraad van Nissewaard ging het woensdagavond als gevolg van de uitspraak van de Raad van State er heet aan toe. Oppositiepartij Nissewaard Lokaal voelde zich door de verantwoordelijk wethouder niet serieus genomen toen werd gevraagd wat de gevolgen van de uitspraak zijn.
In de regio zijn meer plannen voor windmolenparken. In veel gevallen leggen omwonenden zich niet zomaar neer bij die voornemens.