Aboutaleb: Rotterdam verandert weinig aan opvang

Rotterdam verandert niets aan de opvang van illegalen in de stad, ondanks het bed-bad-brood-akkoord van VVD en PvdA. Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb. Volgens hem blijft de stad illegalen opvangen gedurende drie tot zes maanden. Het kabinet wil de opvang in de vijf grote steden maximaliseren tot enkele weken.

In de rest van het land moeten de opvangcentra voor illegalen dicht. Uitgeprocedeerde asielzoekers uit bijvoorbeeld de Drechtsteden en Zeeland zouden daardoor naar Rotterdam kunnen komen voor noodopvang. Het is volgens Aboutaleb dan ook nog niet te zeggen hoeveel illegalen Rotterdam uiteindelijk moet opvangen.

In de opvangcentra die openblijven worden uitgeprocedeerde illegalen 'sober opgevangen'. Verder worden ze gestimuleerd om terug te gaan naar het land van herkomst.

''Een aantal van die mensen in de opvang zien wij daarna niet meer terug in Rotterdam. Later een enkele verdwaalde nog eens in de nachtopvang in de winter, maar waarschijnlijk keren de meeste toch terug naar het land van herkomst of een ander Europees land'', aldus Aboutaleb.

Pauluskerk
In Rotterdam wordt vooral verwezen naar de rol van de Pauluskerk. Daar worden nu al enkele tientallen illegalen opgevangen. Sjany Middelkoop van de kerk noemt het akkoord van het kabinet over bed-bad-en-brood 'belachelijk'.

"Het gaat om een kortstondige opvang van een paar weken, maar als de mensen na een paar weken nog niet terug gaan, komen ze alsnog op straat te staan", zegt Middelkoop. De Pauluskerk is daarom niet van plan zich te houden aan het bed-bad-brood-akkoord van het kabinet en zal illegalen blijven helpen.

De Pauluskerk helpt uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen. Ze kijken of er mogelijkheden zijn om ze alsnog aan een verblijfsvergunning te helpen. In andere gevallen worden er gesprekken gevoerd over een mogelijke terugkeer. "Maar dat proces duurt veel langer dan een paar weken", zegt Middelkoop. "Want die mensen zitten absoluut niet in een terugkeermodus."

Van de mensen in de Pauluskerk gaat een derde alsnog terug naar het land van herkomst. De helft verdwijnt de illegaliteit in. De rest krijgt na een tweede procedure alsnog een verblijfsvergunning.

'Rotterdam als Walhalla'
Ook Leefbaar Rotterdam noemt het een 'krankzinnig akkoord'. Raadslid Michel van Elk: "Op deze manier worden uitgeprocedeerde asielzoekers beloond voor hun foute gedrag. Ze krijgen opvang en er is geen enkele prioriteit om Nederland te verlaten".

Van Elk zegt dat er nu al 20.000 illegalen in Rotterdam zijn: "Het komt erop neer dat één op de vijf illegalen nu in Rotterdam zit. Dit akkoord betekent dat er weer hordes illegalen naar Rotterdam komen. De stad wordt dan een Walhalla voor illegalen"

Het Leefbaar-raadslid maakt zich vooral zorgen over wat illegalen overdag in Rotterdam gaan doen. "Bed-bad-en-brood gaat alleen over 's nachts. Want het ging de afgelopen dagen alleen maar over de zielige kant van asielzoekers. Ik heb niemand gehoord over overlast, criminaliteit en overbewoning".

Verder heeft Van Elk geen goed woord over voor de rol van de Pauluskerk. "Die kerk is een van de belangrijkste redenen dat er hier zoveel illegalen zitten", zegt Van Elk. "Het heeft een aanzuigende werking. En er worden weliswaar maar tientallen mensen opgevangen, maar er komen wel 2000 illegalen over de vloer."

Deel dit artikel: