'Leraren zouden een maand moeten staken'

Rector Eric van 't Zelfde van scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam-Zuid is het helemaal zat: hij vindt dat het onderwijs een maand lang zou moeten staken. Op die manier moet politiek Den Haag duidelijk gemaakt worden dat het heel erg mis is in het onderwijs. Leraren worden volgens hem ondergewaardeerd en onderbetaald.

In een opiniestuk over de toestand van het onderwijs doet Van 't Zelfde zijn beklag. "Ik maak me meer dan alleen zorgen over de staat van het onderwijs", zegt hij op Radio Rijnmond. "Volgens de cijfers worden komend jaar 4300 lerarenbanen niet vervuld. Dat zijn er 1700 in onze regio."

De havo van de Hugo de Groot-school werd vorig jaar uitgeroepen tot beste van Nederland. Dat zorgt voor een groei van het aantal leerlingen. Van ' t Zelfde: "Dat betekent dat ik negen nieuwe leraren nodig heb voor volgend jaar. Die zijn er niet. Scholen moeten een keuze maken: of een slechte leraar inhuren of geen."

Slechte arbeidsvoorwaarden
Van 't Zelfde: "De arbeidsvoorwaarden in het onderwijs zijn zo onaantrekkelijk gemaakt dat niemand meer het onderwijs ingaat", zegt Van 't Zelfde. "Ze verdienen gewoon te weinig. Zo simpel is het."

De rector zegt verder dat staatssecretaris Dekker 'ongetwijfeld heel erg zijn best doet', maar dat er geen leraar meer over is om zijn woorden over 'betere scholen en betere leerlingen' aan te horen.

Ook de vakbonden hebben daarin gefaald, zegt Van 't Zelfde. "Zij hebben de rechten van de mensen in het onderwijs niet goed genoeg verdedigd. Zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat de arbeidsvoorwaarden niet goed genoeg zijn."

Ambtenarenpartij
Toch is er een oplossing. Het bundelen van de krachten van bepaalde ambtenarenberoepen. Van 't Zelfde ziet een ideaalbeeld met een politieke partij waarin agenten, leraren en mensen uit de zorg zitten.

Die nieuwe partij zou zeker een paar zetels moeten kunnen halen, zegt Van 't Zelfde. Wie die partij moet oprichten en leiden weet hij nog niet. "Met alle liefde blijf ik in het onderwijs", zegt hij zelf. "Maar als niemand zich aanmeldt, wil ik het best doen."

Deel dit artikel: