Directeur Wereldmuseum Rotterdam legt functie neer

Directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum legt zijn functie neer. Hij gaat zich alleen nog bezig houden met enkele adviestaken binnen het museum, zo maakte de Raad van Toezicht vrijdag bekend na het verschijnen van een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer.

In het rapport krijgt ook de gemeente er van langs. Volgens de Rekenkamer heeft het stadsbestuur zich te weinig bemoeid met het museum nadat het in 2006 zelfstandig werd. De problemen stapelden zich daardoor op zonder dat er werd ingegrepen.

Bremer wil geen toelichting geven op zijn vertrek. Ook de afgelopen periode gaf de opgestapte directeur geen commentaar op de ontwikkelingen rondom het Wereldmuseum.

Collectie
Het Wereldmuseum en Bremer liggen al langere tijd onder vuur. Bremer wilde bijvoorbeeld een deel van de museumcollectie verkopen (ontzamelen), omdat hij de begroting niet rond kreeg. De verkoop riep veel weerstand op omdat de gemeente officieel de eigenaar is van de stukken.

Verder werd begin april vastgesteld dat het museum niet goed op de collectie paste. Zo werden ruim driehonderd batikdoeken niet bewaard zoals dat zou moeten, tot grote woede van cultuurwethouder Adriaan Visser.

Hoewel de collectie officieel van de gemeente is, heeft het stadsbestuur nooit gecontroleerd of de stukken wel goed werden beheerd.

Ook had de gemeente moeten weten dat de Raad van Toezicht onbevoegd handelde, aldus het rapport van de Rekenkamer.

Deel dit artikel: