nieuws

Reddingswerkers: Het is een chaos in Nepal

ROTTERDAM - " We slapen naast de landingsbaan van het vliegveld. Ook 's nachts gaat dat continu door. Het is alsof we slapen op een lawaaiige camping", vertelde Marcel van Vught woensdag op Radio Rijnmond. "Het is hier een chaos."
De medewerker van de brandweer Rotterdam is mee met het Nederlandse reddingsteam dat in Nepal zoekt naar overlevenden en slachtoffers van de zware aardbeving die Nepal zaterdag trof.
Zeker 5000 mensen kwamen om het leven. Het aantal doden loopt waarschijnlijk nog op omdat in moeilijk bereikbare gebieden nog niet is gezocht. Er wordt gevreesd voor meer dan 10.000 slachtoffers.
Het 62-koppige Nederlandse reddingsteam van USAR (Urban Search and Rescue) bestaat voor een groot deel uit hulpverleners uit de regio Rijnmond. Het kwam maandag aan en was een van de eerste teams. Volgens Van Vught was het op dat moment een grote chaos in het land en kwam de hulpverlening maar moeilijk op gang.
Eerste uren
"Er was weinig coördinatie waardoor we geen goed beeld hadden van wie waar moest zoeken", vertelt Van Vught. "Het kwam in de eerste dagen veel voor dat mensen op een plek gingen zoeken waar al een ander team had gezocht. Dat is heel vervelend als de uren tellen."
Het Nederlandse reddingsteam dat in Nepal zoekt naar overlevenden van de aardbeving heeft een belangrijke rol gespeeld in het op touw zetten van goede reddingsoperaties. Op verzoek van de Verenigde Naties heeft het USAR een aparte tent ingericht waar alle reddingsteams zich iedere dag melden. Elk team geeft door wat ze hebben gevonden op welke plek waardoor een goed beeld ontstaan van waar al teams hebben gezocht.
Zo'n driehonderd reddingswerkers en tachtig honden uit de hele wereld zijn inmiddels op zoek naar overlevenden en bieden medische hulp aan gewonden. Van Vught: "Je ziet hier teams uit Singapore, Zwitserland, Duitsland, Rusland, China. We zijn met heel veel. Inmiddels maken we veel zoekslagen."
Structuur
Hulpverleners hebben nu vooral in en rondom de hoofdstad Kathmandu gezocht naar overlevenden. Moeilijk bereikbare gebieden rondom het epicentrum van de aardbeving zijn nog niet goed doorzocht. "Dinsdag is er voor het eerst een verkenningsteam naar het epicentrum gestuurd om te kijken wat ze daar nodig hebben", vertelt Van Vught.
Aan het eind van de dag komen alle zoekteams bij elkaar en bespreken ze de resultaten. De reddingswerkers maken daarna voor elke dag een nieuw plan, waardoor er "langzaam structuur komt". Ondanks het vele zoeken heeft het Nederlandse team nog geen overlevenden kunnen redden.
Chaos op vliegveld
Naast de coördinatie waren er meer problemen die een snelle reddingsoperatie in de weg stonden. Zo was het een chaos op het vliegveld van Kathmandu en moesten reddingsteam soms onverrichter zaken weer terug, omdat ze niet konden landen.
"De luchthaven was compleet bezet. Vliegtuigen hebben urenlang rondgecirkeld en moesten soms terug omdat het vliegveld te vol was. Maar dat is nu opgelost", aldus Van Vught.
Het Nederlandse reddingsteam is van plan om zo lang als dat nodig is in Nepal te blijven. Ze hebben genoeg voedsel, drinken, wc's en andere voorzieningen mee om tien dagen te blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl