CORONACRISIS

De bekende drijvende bollen in de Rijnhaven zijn verhuisd

Het Drijvend Paviljoen wordt verplaatst
Het Drijvend Paviljoen wordt verplaatst © Rijnmond
De drie 'halve bollen' stonden al meer dan een jaar leeg, maar over een paar maanden moet het Drijvend Paviljoen weer volop gebruikt worden. Het opmerkelijke pand, dat bestaat uit plastic, gaat de Rijnhaven in Rotterdam daarvoor wel verlaten. Het Drijvend Paviljoen komt eerst ongebruikt in de Schiehaven te liggen en moet eind oktober op het RDM Campus in Heijplaat terechtkomen.
Het Drijvend Paviljoen ligt er al sinds 2010, maar vanwege de coronacrisis besloot de toenmalige huurder Hans Baggerman met zijn activiteiten in het pand te stoppen. Door de pandemie konden er geen evenementen meer worden georganiseerd. Na het transport wordt het plastic gebouw verhuurd aan Hogeschool Rotterdam.
De Rijnhaven krijgt bovendien een andere bestemming. "De drie bollen liggen in de weg", legt assetmanager Wouter Scheffer van gemeente Rotterdam uit. "Dit gedeelte van de Rijnhaven wordt gedempt. Hier komt land voor terug."

Explosieven

Het Drijvend Paviljoen wordt in twee delen over het water getransporteerd: de bollen en het platform dat voor het Drijvend Paviljoen ligt. Het transport duurt ongeveer een uurtje. "Het is een flinke operatie en kost aardig wat geld, maar dit moet gebeuren voor de ontwikkeling van de Rijnhaven." Het kost zo'n tienduizenden euro's om het Drijvend Paviljoen te verplaatsen.
De drie bollen worden niet in één keer naar de Dokhaven op Rotterdam-Heijplaat verplaatst. "We doen onderzoek naar niet gesprongen explosieven in de bodem van de Dokhaven. Dat onderzoek gaat de goede kant op en is bijna afgerond", vertelt Scheffer. Als de Dokhaven officieel is vrijgegeven wordt het naar Heijplaat gesleept.
De komende maanden zal het Drijvend Paviljoen nog even in de Schiehaven in het Lloydkwartier liggen. Daar gaat niets georganiseerd worden. "Omdat het te veel moeite en geld kost om het Drijvend Paviljoen in bedrijf te brengen", duidt Scheffer.
Als de niet gesprongen explosieven zijn weggehaald, ligt het Drijvende Paviljoen op Rotterdam-Heijplaat

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl