RECHTER

Taakstraffen voor familieleden Rotterdamse 'trouwstoetmepper'

De trouwstoet werd gestopt op de Westzeedijk in Rotterdam (archieffoto)
De trouwstoet werd gestopt op de Westzeedijk in Rotterdam (archieffoto) © Rijnmond
De rechtbank heeft taakstraffen en een boete opgelegd aan familieleden van de Rotterdamse 'trouwstoetmepper'. Zij hadden onder meer het politieonderzoek proberen te verstoren.
De strafzaak was het staartje van het incident van 30 augustus 2019 op de Rotterdamse Westzeedijk. Shahid B. sloeg toen agent Gert Jan de Jonge knock-out nadat hij een overlastgevende trouwstoet had stopgezet. Volgens justitie hebben familieleden daarna getuigen en de verdachte zelf proberen te beïnvloeden.
De rechter vindt bewezen dat de moeder van Shahid B. haar zoon heeft bewogen een valse verklaring af te leggen. De vader van de bruidegom heeft ook familieleden opgedragen een bepaalde verklaring af te leggen. Tegen hen was een celstraf geëist, maar de rechtbank legt een taakstraf van 80 uur op. Beiden krijgen ook een voorwaardelijke celstraf van een maand.
De bruidegom is vrijgesproken van beïnvloeding van zijn echtgenote. Hij krijgt wel een boete van 500 euro voor het beledigen van Gert Jan de Jonge. Hij heeft hem vanuit de trouwauto uitgescholden.
Net als justitie benadrukt de rechtbank dat het belemmeren van een politieonderzoek ernstig is en dat getuigen hun verklaring in alle vrijheid moeten kunnen afleggen. Shahid B. is eerder veroordeeld tot anderhalf jaar cel (half jaar voorwaardelijk) en opname in een kliniek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl