Rotterdam weert vervuilende personenauto

Oude diesel- en benzineauto's zijn vanaf 1 januari niet meer welkom in een groot deel van Rotterdam. Met de maatregel hoopt het stadsbestuur de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De roetuitstoot moet zo in drie jaar met 40 procent afnemen.

Het gaat om diesels ouder dan 2001 en benzinewagens ouder dan 1992. Het binnenkomende verkeer wordt automatisch gecontroleerd met camera's en de boete is tussen 90 en 160 euro.

Uitbreiding milieuzone
Het Rotterdamse centrum is nu al verboden gebied voor zwaar vrachtverkeer. Daar komen dus de personenauto's bij en ook wordt het gebied vergroot tot het gehele noordelijke deel van de stad.

''En vanaf 1 januari 2018 verhogen we de eisen voor dieselauto's naar niet ouder dan 2005'', zei wethouder Pex Langenberg donderdag bij de presentatie van de nota Luchtkwaliteit.

Sloopregeling

Naar schatting 3300 verboden auto' s zijn in bezit van Rotterdammers. De eigenaren kunnen gebruik maken van een sloopregeling: ze kunnen 1000 tot 2500 euro krijgen voor hun wagen.

Verder komt er een ontheffingsregeling voor mensen die door de nieuwe maatregelen in de problemen dreigen te raken.

Rotterdam heeft nog meer maatregelen in petto om schonere lucht te krijgen. Zo komen er meer laadpalen voor elektrisch rijden, een verbeterde infrastructuur voor de fiets en wordt het gemeentelijk wagenpark 'schoner'.

''Een aantrekkelijke en gezonde stad voor Rotterdammers, ondernemers en bezoekers, dat is wat we willen'', aldus wethouder Langenberg.

foto: een diesel uit de jaren '90

Deel dit artikel: