MOORD

Bekir E. legt zich neer bij straf voor moord op Rotterdamse tiener Hümeyra

Bekir E. legt zich neer bij straf voor moord op Rotterdamse tiener Hümeyra
Bekir E. legt zich neer bij straf voor moord op Rotterdamse tiener Hümeyra © Rijnmond
Bekir E. accepteert de twintig jaar cel en tbs die de rechter hem heeft opgelegd voor de moord op de 16-jarige Hümeyra uit Rotterdam. Hij heeft geen cassatie aangetekend, zegt zijn advocaat Yehudi Moszkowicz.
Hümeyra werd in december 2018 met zes kogels omgebracht in de fietsenstalling van het Design College in Rotterdam. De rechter bepaalde eerder dat het doodslag was, maar het gerechtshof kwam twee weken geleden tot een ander oordeel: moord. De straf ging daarom omhoog van veertien naar twintig jaar. Vanwege zijn stoornissen moet Bekir E. daarna naar een tbs-kliniek.
Advocaat Moszkowicz zegt dat de veranderde wetgeving rond de voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) een rol heeft gespeeld om niet in cassatie te gaan en naar de Hoge Raad te stappen. Als Bekir E. nu zijn straf accepteert, dan valt hij nog onder de oude VI-regeling en kan dan na tweederde van de tijd vrijkomen. Als hij in cassatie gaat, geldt de nieuwe regeling en moet hij sowieso langer vastzitten.
"We zijn het absoluut niets eens met de kwalificatie moord maar ook als we gelijk krijgen, is er geen nettowinst", zegt Moszkowicz.

Opluchting bij nabestaanden Hümeyra

Advocaat Nelleke Stolk staat de familie van Hümeyra bij en reageert blij op de mededeling van Moszkowicz. "Het zou een enorme opluchting zijn voor de nabestaanden als er geen cassatie komt. Zij kunnen er dan een streep onder zetten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl