Zwartrijders hebben lak aan poortjes CS

De poortjes op Rotterdam Centraal zijn sinds vrijdag gesloten, maar dat lijkt zwartrijders niet af te schrikken. Op beelden van TV Rijnmond is te zien hoe zwartrijders als professionele hordelopers over de poortjes springen.

En dat ondanks de aanwezigheid van NS-medewerkers en politie. De beveiliging van de NS lijkt zich dan ook een tikkeltje ongemakkelijk te voelen bij de handhaving van de nieuwe regels.

Afgelopen vrijdag werden de poortjes onder grote belangstelling van de pers gesloten. Dit op aandringen van de NS, die agressie in het openbaar vervoer tegen wil gaan.

Agressie door zwartrijders
Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot deel van de agressie wordt veroorzaakt door zwartrijders. Door de poorten te sluiten, hoopt de NS het aantal zwartrijders te verkleinen

De NS laat weten dat er dit weekend meerdere boetes zijn uitgedeeld. Na de zomer wordt het aantal controles bij de poortjes afgebouwd.

Politieke vragen
GroenLinks en PvdA gaan na het zien van de beelden schriftelijke vragen stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders. "Als het niet lukt de zwartrijders tegen te houden, kun je de poortjes beter weghalen", aldus Arno Bonte van GroenLinks.

"Nu houd je alleen de goedwillende Rotterdammers buiten de deur", vervolgt hij. "En aan de andere kant springen de zwartrijders er gewoon overheen."

'Twintig euro is te veel'
"Je moet twintig euro op je ov-chipkaart hebben om het centraal station binnen te komen", vult Barbara Kathmann van de PvdA aan. "Dat is veel geld. Als je dat bedrag omlaag doet, heb je kans op minder overspringers omdat het wat laagdrempeliger is."

Deel dit artikel: