nieuws

1963: Feyenoord's eerste grote supportersreis

ROTTERDAM - De eerste postduiven zetten klapwiekend rond het late middaguur hun landing in. Na een tocht van 500 kilometer hebben zij eindelijk hun bestemming bereikt: het dak van Het Vrije Volk op de Slaak in Rotterdam. Snel worden de filmrolletjes van hun pootjes gehaald. Op 5 mei 1963 is het dan zover: de eerste foto’s zijn binnen van de legendarische supportersreis van Feyenoordfans naar Lissabon.

Heel voetbalminnend Nederland leeft in het seizoen 1962/’63 mee met de Rotterdamse landskampioen en zijn Europese prestaties. Hoogtepunt is de tweestrijd tegen Benfica in de halve finale van de Europacup I. In de eigen Kuip houdt Feyenoord de Portugese bekerhouder op een knappe 0-0. En dan volgt de returnwedstrijd op 8 mei. Twee volle supportersschepen met 1500 fans aan boord vertrekken vanuit Rotterdam met als bestemming Lissabon.

De Hollanders

“Onze garagechef Willem Hollander van Het Vrije Volk moet alle eer krijgen. Hij was Feyenoordsupporter in hart en nieren”, vertelt Jan Bouma over de bedenker van de supportersreis. Bouma speelt zelf ook geen onverdienstelijk rol, want hij moet aan boord van het schip de Groote Beer alle supporterszaken coördineren. De functie van tijdelijk reisleider is nieuw voor Bouma, want in het dagelijks leven is hij chef bureauredactie bij de socialistische krant.
"Postduiven waren destijds het moderne sms'je of appje", zegt Hans Hollander. Hij is de zoon van Willem Hollander. Zijn inventieve vader komt met het idee om met zijn duiven de eerste officiële foto's van de reis over te vliegen. Ze worden rond de kust van Noord-Frankrijk losgelaten en vliegen dan terug naar Rotterdam. De destijds 12-jarige Hans Hollander vangt ze op: "Ik moest ze snel pakken, de kokertjes van hun pootjes halen en de negatieven als de wiedeweerga naar de doka brengen." De volgende dag staan de foto's in de krant.

De reis

Kees Lindenberg koopt als jonge twintiger het ticket uit de hoogste prijsklasse van 350 gulden voor de geheel verzorgde reis. Dat is omgerekend naar nu een slordige 800 euro. "Dat is heel wat als je uitgaat van weeksalaris van 75 gulden", zegt Lindenberg. Maar voor deze prijs slaap je wel in een kajuit en niet in een slaapzaal.
Het vertrek vanaf de Lloydkade vergeten Bouma en Lindenberg nooit. Bouma: “Overal zag het zwart van de mensen: van Rotterdam tot Hoek van Holland." Wanneer de schepen de Groote Beer en Waterman op 4 mei in de middag vertrekken, staan zo'n 1000.000 landgenoten langs de kades om de enthousiaste fans uit te zwaaien.
Aan boord van de boten is het goed toeven. Op het dek kunnen de opvarenden zonnen en binnen is er genoeg vertier. Het Vrije Volk heeft diverse VARA-artiesten gecharterd. De komiek Johnny Kraaijkamp, zanger Max van Praag en accordeonist Jaap Valkhoff zijn onder anderen van de partij. En niet te vergeten Cor Steyn met zijn elektrische hammondorgel. Hij speelt die reis meer dan duizend keer het lijflied Hand in Hand. Het is niet voor niets dat het clublied destijds gekscherend door diverse media het nieuwe Wilhelmus wordt genoemd.

Zeeziek

Het is een klein probleem dat niet iedereen over zeebenen beschikt. Lindenberg: "Ik denk dat bijna de helft van de mensen continu zeeziek was. Mijn ome Frans was heel de reis misselijk en bang. Die heeft niets aan de tocht gehad." En als je nog niet ziek bent, gebeurt dat wel voor velen in de Golf van Biskaje. Een storm zorgt voor flinke deining op volle zee, maar gelukkig wordt de eindbestemming heelhuids bereikt.
Lindenberg noemt de aankomst in Lissabon grandioos. Een delegatie landgenoten staat hen op de kade op te wachten. Dat is inclusief de Feyenoord-selectie. Veel spelers staan met een brok in hun keel te kijken naar twee volle supportersschepen die speciaal voor hen de overtocht hebben gemaakt.
Feyenoord verliest uiteindelijk met 3-1 van Benfica. Frans Bouwmeester tekent voor de enige Rotterdamse treffer. Ruim 70.000 toeschouwers zien dat Feyenoord kansloos is. Weg is de finale, maar de supportersreis met de Groote Beer en Waterman heeft dan al geschiedenis geschreven.
Foto's: Kees Lindenberg, aan boord van de Waterman
Jan Bouma, terug op de Lloydkade in Rotterdam
Hans Hollander, als 12-jarige met een van de postduiven

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl